Farvel til det farlige sukker

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sukker er den helt store synder, når det kommer til overvægt og livsstilsygdomme. Lev Livet-deltagerne skal derfor foreløbigt tage afsked med det usunde stands. Både Karina, Karoline og Ida har indrømmet, at de spiser masser af sødt, når de er alene. I Lev Livet er det imidlertid blevet tid til at droppe sukkeret fuldstændig fra kosten.

- Sukker skaber samme effekt som euforiserende stoffer. Det er de samme centre i hjernen, der bliver ramt, og det gør os afhængige af virkningen. For vi ved, når vi bliver lidt kede af det eller har smerter, så kan vi blive gladere og dulme smerten, hvis jeg spiser sukker, fortæller Birgitte Nymann.

Hjernen vil have mer'

For at hjælpe de tre damer på vej, viser instruktør Birgitte Nymann, hvor meget sukker deres søde favoritter indeholder. Mængden af sukker i henholdsvis Dagmartærten, Snøflerne, De Franske Vafler og slikposerne har Birgitte derfor hældt op i skåle ved siden af.

- Når vi spiser det, danner vi velværestoffer oppe i hjernen. Det er derfor, det føles så godt. Men dagen efter - eller før - skriger kroppen så på mere, fordi det føltes så rart. På den måde bliver man ved med at spise ting, som ikke mætter overhovedet, påpeger hun.

Kan skade helbredet

Topscoren i rent sukkerindhold er slikposerne. Pr. 100 gram slik indtager man godt 80 gram rent sukker. Men alle fire fristelser indeholder ifølge Birgitte Nymann langt mere sukker, end godt er. Og indtager man for meget af det søde stads, så kan det skade helbredet.

-  I gamle dage troede man, det var fedtet, der var det store problem. I dag ved vi, det er sukkeret. Det er den hurtigste måde at blive tyk på. Når man spiser sukker, stiger blodsukkeret med hastig fart, og det er selvfølgelig usundt. Det kan simpelthen skade hjernen. Og indtil sukkeret er ude af blodet igen, så karamelliserer blodet. Det bliver klistret. Derfor er der forhøjet risiko for at få velfærdssygdomme, når man spiser meget sukker, forklarer Lev Livet-instruktøren.


Nyhedsoverblik