Renæssance og enevælde

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nye Tanker - En Ny Orden

(1536 - 1815)

Århundrederne efter reformationen bragte en mængde nye ting med sig. I de første hundrede år efter reformationen lå kirken og religionen lige så tyngende over landet som før (eller om muligt endnu værre). Men efterhånden vendte man blikket lidt væk fra de himmelske luftlag, og begyndte at interessere sig for mennesket og jordelivet.

I Danmark er det svenskekrigenes, enevældens og stavsbåndets tid - men også en tid med reformer, rationalismen, og de første skoler for almindelige mennesker. Vi taler om kamp mod de brutale svenskerhære (og sender vort broderfolk en lille hilsen med en musket, så de kan huske at holde sig i skindet!), om adelsvælde og konger, der for første gang i historien samler al magt hos sig selv, om Struensee, oplysningstid og fornuftens sejr over mørk overtro og omklamrende religion.

Undervejs besøger vi bl.a. Møn, Lerchenborg Gods ved Kalundborg, Bakkebølle på Sydsjælland, og Skansehage ved indsejlingen til Roskilde Fjord, hvor vi runder af med en snak om Danmark under Napoleonskrigene.


Nyhedsoverblik