Kommuner bruger millioner på Tour de France - men det er langt fra sikkert, at pengene tjener sig ind

Om få uger gæster Tour de France fire kommuner her i området, og kommunerne har betalt store summer penge for at lægge asfalt til de tohjulede cykler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Gule cykler langs vejene. 

Det er det syn, der møder én, hvis man besøger Korsør, hvor Tour de France-rytterne lægger vejen forbi den 2. juli.

Rytterne skal passere en strækning på cirka 30 kilometer gennem kommunen, hvilket forventes at tage under én time. 

For det regner kommunen med at bruge over 1,6 millioner kroner. 

- Jeg er sikker på, at de her penge er givet godt ud. Vi får en rigtig god markedsføring af vores kommune, og vi får et engageret foreningsliv, siger Knud Vincents (V), borgmester i Slagelse. 

Borgmester i Slagelse Knud Vincents mener, at de mere end 1,6 millioner kroner, kommunen bruger for at få cykelløbet til området, er givet godt ud.
Borgmester i Slagelse Knud Vincents mener, at de mere end 1,6 millioner kroner, kommunen bruger for at få cykelløbet til området, er givet godt ud. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Cykelløb i fire kommuner

Cykelløbet passerer fire kommuner her i vores område - Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Slagelse. 

De fire kommuner har forpligtet sig til at bruge mindst 600.000 kroner hver på lokal markedsføring.

Derudover kommer udgifter til blandt andet afspærring, udbedring af veje, parkeringsforhold, oprydning og administrative ressourcer.

Kommunale forskel på beløb

En aktindsigt som TV2 ØST er i besiddelse af viser, at Slagelse Kommune regner med at bruge 1.650.000 kroner i alt, og Odsherred kommune regner med at bruge 1.160.000 kroner.

Holbæk og Kalundborg er ikke vendt tilbage på vores henvendelser, og det er derfor uvist, hvor mange penge de to kommuner regner med at bruge. 

Til gengæld har Region Sjælland afsat tre millioner kroner til cykelløbet.

Læs også
Café er mekka for cykelentusiaster – forbereder stor fest til Tour de France
Læs også
Café er mekka for cykelentusiaster – forbereder stor fest til Tour de France

Tvivl om økonomiske gevinster

Ifølge Odsherreds borgmester er det alle pengene værd: 

- De fleste af de penge, vi har brugt, bruger vi jo til at give til foreningerne, til at lave gode aktiviteter rundt om i kommunen og festliggøre det, og så håber vi på, at det er med til, at mange flere får øjnene op for Odsherred, set hvor herligt det er her, får lyst til at komme og på besøg her og måske også lægge nogle penge her, siger Karina Vincentz (Nyt Odsherred).

Karina Vincentz (Nyt Odsherred), borgmester i Odsherred Kommune.
Karina Vincentz (Nyt Odsherred), borgmester i Odsherred Kommune. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det er dog tvivlsomt, hvorvidt det er en god forretning at få besøg af cykelløbet. Sidste gang Tour de France startede uden for Frankrig var i 2017 i den tyske by Düsseldorf. 

Her viser en rapport udarbejdet af Deloitte, at de økonomiske gevinster for området var på cirka 64 millioner euro, eller hvad der svarer til 480 millioner kroner.

Rapporten er dog blevet kritiseret for at tegne et glansbillede og blandt andet ikke tage højde for, at en stor del af indtægterne kom fra byens egne indbyggere.

En række andre studier peger også på, at de "økonomiske effekter ved at være vært for en Tour de France-etape er marginale". En konklusion som senest et studie fra Idrættens Analyseinstitut og SDU tilslutter sig på baggrund af data fra 107 europæiske regioner, som har afholdt én eller flere Tour de France-etaper.

Borgmester står fast

Det får dog ikke Slagelse-borgmesteren til at ryste på hånden.

- Nu er det sådan, at når man bliver tilbudt sådan noget – og jeg kan sige uanset, om jeg så havde siddet for bordenden dengang – så havde jeg også sagt ja.

- Jeg er af den overbevisning, at det er en rigtig god investering for vores kommune.

Hvad baserer du din overbevisning på, at det er en god investering at bruge kommunale skattekroner på at få Tour de France gennem regionen?

- Hvis vi altid skal måle på det, vi gør, inden og sige, vi ikke går den vej, så skal vi ikke være politikere – men noget andet. Politikere skal være med til at sætte retning – og jeg tror, det her er med til at sætte en retning.

- Jeg tror på, det er en god investering, og at det her vil skabe øget opmærksom på, hvor centralt Slagelse Kommune ligger i Danmark – samtidig med at det vil give folk en god oplevelse.

Styrker foreningslivet

Ifølge en turismeforsker er cykelløbet ikke blot en økonomisk gevinst, men også en gevinst for foreningslivet i kommunerne:

- Det skaber aktivitet, som slet ikke kan monitoreres i penge i langt større omfang, og som går ud i skolerne for børnene, alle de frivillige, der stiller op og laver aktiviteter, og det skaber også værdi for virksomhederne, siger Jørgen Ole Bærenholdt, turismeforsker på Roskilde Universitet.

Men ifølge kommunalforsker, Roger Buch, vil udgifterne til touren gå ud over den kommunale velfærd:

- Enhver udgift som kommunerne har på sådan noget her betyder jo, at man ikke kan have andre udgifter på andre områder, det vil sige at så er der en million kroner mindre til skolerne, daginstitutionerne eller vejene siger Roger Buch og fortsætter:

- Det svarer til at man kunne have ansat to skolelærere eller to sosu-assistenter, som man kunne have ansat i et år. 

Men den påstand afviser borgmestrene.

- Vi tror på, at de penge vi giver, de tjener sig selv hjem. Vi giver egentlig ikke særlig meget for at få Tour de France til Odsherred, og i og med at mange af pengene faktisk går til vores foreninger, som gør at de også bagefter kan lave flere aktiviteter for folk i Odsherred, så synes vi faktisk, at vi bruger pengene rigtig fornuftigt, og vi tror helt sikkert, at det er pengene værd, fastslår Karina Vincentz.

Det er den 2. juli, Tour de France rytterne cykler gennem regionen. Ruten starten i Roskilde og slutter i Nyborg. 


Nyhedsoverblik