Mårhunden måske spottet på Sjælland: - Vi vil ikke have den i Danmark

Den invasive art mårhunden er måske blevet spottet på Sjælland. Miljøstyrelsen har ikke kunnet bekræfte det, men håber ikke, den har spredt sig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I midten af juli så en person et dyr, der kunne ligne en mårhund i nærheden af Dianalund.

Det er usædvanligt, fordi mårhunden hidtil kun har opholdt sig i Jylland, og samtidig er det ikke så godt, hvis mårhunden er nået til Sjælland. Det er nemlig en invasiv art.

- Vi vil ikke have den i Danmark, fordi det er en invasiv art. Det betyder, at det ikke er en art, der naturligt forekommer i Danmark, men som er kommet hertil på anden vis. Derfor prøver vi også at komme af med den, siger naturforvalter Peter Lyhne Højberg fra Miljøstyrelsen til TV ØST. 

Krabbe invasiv
Læs også
Invasiv krabbeart invaderer lokale farvande
Krabbe invasiv
Læs også
Invasiv krabbeart invaderer lokale farvande

- Den kommer ind på de levesteder, hvor de jordrugende fugle traditionelt kunne have deres reder i fred. Det kunne for eksempel være øer, hvor ræven ikke vil svømme ud, men hvor mårhunden gerne vil svømme hen. På den måde er den en ny trussel mod de jordrugende fugle, som har vænnet sig til at kunne have deres reder i fred. De er ikke vant til at være oppe imod et dyr som mårhunden.

Er en dygtig svømmer

Mårhunden lever som sagt i Jylland, hvor man estimerer, at mellem 2 og 3000 mårhunde holder til, og hvor Miljøstyrelsen arbejder hårdt for at holde bestanden nede.

Men Miljøstyrelsen har ikke kendskab til, at mårhunden skulle have spredt sig til øerne i Danmark. Det har indtil videre heller ikke været muligt at bekræfte, at det rent faktisk var en mårhund, som blev spottet ved Dianalund.

quote Den kommer ind i det natursystem, vi har, og udkonkurrerer andre dyr, især andre rovdyr som grævlingen og ræven

Peter Lyhne Højbjerg, naturforvalter, Miljøstyrelsen

- Han kunne beskrive rimelig godt, hvordan dyret så ud, og det kunne godt passe på en mårhund, men vi kan jo ikke verificere, om det rent faktisk var en mårhund. Derfor vil vi meget gerne vide det, hvis andre observerer noget på Sjælland, som kunne være en mårhund, og vi vil frygtelig gerne have, der følger dokumentation med, for eksempel et billede, siger Peter Lyhne Højbjerg.

- Mårhunden er en dygtig svømmer, men spørgsmålet er jo, om den lige er taget turen over Fyn til Sjælland. Så burde den også være på Fyn. Men vi er meget opmærksomme på Fyn, Sjælland og øerne, så den ikke etablerer sig der. Det er et stort mål i sig selv, men Miljøstyrelsen har ingen kendskab til, at der skulle være mårhunde på Fyn.

Er ekstremt tilpasningsdygtig

Mårhunden kan nemlig lynhurtigt slå sig ned på en måde, så den er svær at slippe af med igen.

- Den er ekstremt tilpasningsdygtig. Den spreder sig lynhurtigt, og den formerer sig rigtig meget. Det vil sige, at hvis man får dyret, så kan det på kort tid blive til rigtig mange dyr. Den vil dermed hurtigt kunne etablere en bestand, siger naturforvalteren.

070317AH_skildpadde.jpg
Læs også
Borgere skiller sig af med tusindvis af ulovlige husdyr
070317AH_skildpadde.jpg
Læs også
Borgere skiller sig af med tusindvis af ulovlige husdyr

Mårhunden kan forveksles med en grævling, som lever naturligt i Danmark, eller en vaskebjørn, der ikke lever her i landet, forklarer Peter Lyhne Højbjerg.

- Den er på størrelse med en ræv og har en stor pels, som får det til at se ud som om, den har en stor krop. Den har også korte ben, så den kan godt se lidt kluntet ud, når den løber. I ansigtet har den en maske med sorte plamager omkring øjnene, og den har en hvidlig snude. Den ser lidt pjusket ud, siger han.

Hvis du har set et dyr, der kan ligne mårhunden på Sjælland, så hører Miljøstyrelsen meget gerne fra dig. Du kan indberette observationen – meget gerne med billeddokumentation – på invasive-arter.dk.

Mårhunden stammer oprindeligt fra det østlige Asien. På et tidspunkt blev den udsat i det gamle Sovjetunionen, og herfra er den vandret til Tyskland og Danmark. Du kan læse mere om mårhunden her.

Læs også
Kirsti giver forladte sumpskildpadder et nyt hjem
Læs også
Kirsti giver forladte sumpskildpadder et nyt hjem

Nyhedsoverblik