Vi slår rekord i selvmord

Vores region ligger i top på selvmordsstatistikken i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi har ondt i livet i Region Sjælland. Regionen har i hvert fald den højeste frekvens af selvmord i Danmark, hvis man korrigerer for befolkningstallet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Sammen med Region Nordjylland ligger vi i toppen af statistikken. Mens de i Nordjylland har 124 selvmord per million borgere, så har vi dog i region Sjælland 128. Lavest er tallet i region hovedstaden, hvor tallet forholdsvis er 25 procent lavere.

Det er især mændene, der trækker selvmordsstatistikken i regionen op. Relativt flere kvinder begår selvmord i Region Nordjylland end her.

Og det er lige nu, at antallet af selvmord topper. Modsat hvad de fleste tror, så topper antallet af selvmord i Danmark om foråret – og ikke omkring julen eller andre familiehøjtider.

Det viser tal fra Center for Selvmordsforskning, der er en selvejende institution under Social og integrationsministeriet.
Her afviser man dog, at den økonomiske krise, der hviler tungt over byerne i Region Sjælland, kan forklare de højere tal.

- Vi kan ikke forklare, hvorfor et område ligger højt og et andet område ligger lavt i statistikkerne – og det er heller ikke noget, der kan kædes sammen med bestemte begivenheder – for eksempel at en stor arbejdsplads lukker. Der er ikke noget fast system i det, siger centerleder Lilian Zøllner fra Center for Selvmordsforskning.

- Selvmord er et allemandsproblem. Det rammer ikke bestemte befolkningsgrupper, og man kan ikke pege på et bestemt mønster i, at nogle vælger at tage deres liv, forklarer hun.

Hun peger dog på forskellen mellem kønnene som en afgørende forskel, der kan læses ud af statistikerne.

En yderligere afgrænsning af de store grupper blandt dem, der tager deres liv, er dog de psykisk syge.

Det siger Ulf Søgaard, der er ledende overlæge på afdeling for speciale funktioner, der blandt andet driver klinikkerne for selvmordsforebyggelse i Region Sjælland.

- Vi ser flest selvmord blandt psykisk syge. Men det er noget, vi har arbejdet meget målrettet med over hele landet, og antallet af selvmord er heldigvis i dag på et meget lavt niveau, siger han.

Siden 2005 har antallet af selvmord været stort set konstant hvert år herhjemme. Her i regionen omfatter arbejdet med at nedbringe antallet af selvmord blandt psykisk syge blandt grundige vurderinger af selvmordsrisikoen blandt de psykiatriske patienter – og ved at sætte målrettet ind blandt dem, hvor risikoen er størst.

Hos personer, der ikke er i det psykiatriske system, er der dog nogle helt andre udfordringer, og her har man her i regionen valgt at lave et helt særligt tilbud, der målrettet går efter dem, der på grund af for eksempel dødsfald i familien, skilsmisse eller konkurs kunne finde på at tage sit liv.

- Vi har oprettet tre klinikker for selvmordsforebyggelse. Klinikkerne hjælper almindelige mennesker, der i kraft af en personlig krise har tabt overblikket og er selvmordstruede. Her tager vi hånd om deres problemer med nogle målrettede forløb sammen med en psykolog, siger Ulf Søgaard.

Han opfordrer alle, der har selvmordstanker – eller som kender nogen der har det, til at henvende sig for at få hjælp.

- Henvendelsen skal ske til et psykisk akut modtagecenter. Dem har vi i Slagelse, Roskilde og Vordingborg – og de er gearet til netop at hjælpe folk med den slags problemer, siger Ulf Søgaard.

Fakta: Selvmord pr. million

Sjælland: 128
Nordjylland: 124
Midtjylland: 120
Syddanmark: 117
Hovedstaden:92

KILDE: Danmarks Statistik

 

Denne artikel er skrevet af Lev Livet-redaktionen på TV2 ØST.

Lev Livet er et sundhedsmagasin, der fra februar 2012 sendes på TV2 ØST. Du kan finde mange flere sundhedsnyheder og se vores tv-programmer på adressen www.tv2east.dk/lev-livet/


Nyhedsoverblik