Det vi har sammen

Minister stiller krav om frosne hindbær

Foto: TV ØST

Det skal være slut med dårlig mave og bakterieinfektioner af hindbær. Fødevareministeren stiller nu krav om, at frosne hindbær skal koges, før de bliver brugt.

Hindbær fra fryseren er så farlige, at det skal være forbudt at servere dem uden først at have givet dem et opkog.

Det mener fødevareminister Mette Gjerskov (S), der er på vej med et forbud mod at servere hindbær direkte fra fryseren i eksempelvis smoothies og desserter. Dermed håber ministeren at undgå de mange sygdomstilfælde, som inficerede, udenlandske bær har på samvittigheden.

- Vi bliver nødt til at forholde os til, at der fortsat dukker inficerede hindbær med norovirus op, der gør folk syge. Derfor indfører vi nu et krav om varmebehandling af frosne hindbær, så forbrugerne ikke bliver syge, siger Mette Gjerskov.

I sidste kvartal af 2010 og 2011 er der registreret 12 sygdomsudbrud med i alt 275 syge, hvoraf de 261 skyldes serbiske hindbær. Mette Gjerskov vil afvente en godkendelse fra EU, før hun endelig ophøjer den hidtidige anbefaling om varmebehandling af bær til et decideret krav.

Men det er unødvendigt at afvente en EU-godkendelse, mener ernæringsekspert Orla Zinck fra Dankost.

- Hvis man har en mistanke og dokumenterede sager, så skal man stille kravet med det samme. Man sidder heller ikke og venter på, at en mand kører ind i en væg, siger Orla Zinck til Ritzau.

Han er enig med Mette Gjerskov i, at der kan være gode grunde til at stille krav til private og storkøkkener om at koge de frosne bær.

- Det er principielt et fornuftigt krav, hvis sygdommen er ude, siger Orla Zinck.

Men der skal mere til end blot at sikre sig, at bærrene bliver kogt, når de først er nået frem til danske køkkener, mener ernæringseksperten.

- Men man skal gå skridtet videre og sikre sig, at varerne ikke bliver importeret og ikke bliver solgt, siger han.

Han fastslår samtidig, at det i forvejen står helt klart i loven, at det er forbudt at importere og sælge varer, der er inficerede, og kalder det "en løbende diskussion" om Fødevarestyrelsen gør nok for at håndhæve loven.

Ifølge administrerende direktør i bærproducenten Ardo, Carsten Aalund, er det imidlertid ikke muligt helt at undgå hindbær med den farlige norovirus.

- Hindbærrene er håndplukkede og ofte fra små producenter, det giver mange smittekilder. Hindbærrene er mere følsomme end andre bær og kan også få bakterierne fra luften og andre steder, siger Carsten Aalund.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App