Titusinder af børn rammes af alkoholproblemer

Rigtig mange børn og unge i vores region bor sammen med forældre, der drikker mistænkeligt meget. De risikerer problemer senere i livet, siger ekspert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mere end 30.000 forældre med hjemmeboende børn i regionen drikker alt, alt for meget. Og det er noget, der kan få store konsekvenser for børnene senere i livet, fastslår ekspert.

Som vi fortalte i forgårs, så har næsten hver ottende i regionen et alkoholproblem. Og i alt 31.000 forældre, der bor sammen med et barn, har et risikabelt højt alkoholforbrug.

Det viser den store undersøgelse af sundheden i Region Sjælland, som regionen forrige år udgav i samarbejde med Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed. 34.000 borgere fra regionen har deltaget i undersøgelsen.

Værst er problemet uden diskussion i Kalundborg, hvor 23 procent af borgerne drikker for meget, og samtidig bor sammen med et barn.

Det er især de unge børn af 68’erne, der oplever problemet – men også børn af unge forældre, der stadig er i uddannelsessystemet, ser far eller mor kigge dybt i flasken.

Og det kan have store konsekvenser for et barn, der bor sammen med en far eller mor, der har et alkoholproblem.
Det siger Janne Schurmann Tolstrup, der er leder af Center for Alkoholforskning ved Institut for Folkesundhed.

- Vi ved, at det har meget store konsekvenser for et barn at bo sammen med en far eller mor, der drikker for meget. Der er selvfølgelig store forskelle, alt efter hvor velfungerende hjemmet trods alkoholforbruget er. Men selv i de hjem, hvor alt fungerer som det skal, og der ikke er for eksempel omsorgssvigt, ser vi meget store konsekvenser for børnene senere i livet, siger Janne Schurmann Tolstrup.

Hun fortæller, at man stadig mangler megen forskning i de præcise konsekvenser for børnene. Men allerede nu tyder alt på en meget stor påvirkning af barnet.

- Børnene bliver udsat for det, som vi kan kalde passiv drikning. Og selv hvis der er relativ kontrol over drikkeriet, og hjemmet fungerer, så ser vi børn fra disse familier selv senere få psykiske problemer eller et højt alkoholforbrug, siger Janne Schurmann Tolstrup.

 

Denne artikel er skrevet af Lev Livet-redaktionen på TV2 ØST.

Lev Livet er et sundhedsmagasin, der fra februar 2012 sendes på TV2 ØST. Du kan finde mange flere sundhedsnyheder og se vores tv-programmer på adressen www.tv2east.dk/lev-livet/


Nyhedsoverblik