Sådan føler du dig lykkelig

Lykkefølelse kan ses direkte i hjernen. Men bliver den for kompleks, så kan kun filosofferne – og ikke lægerne – hjælpe os med at se den.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når din hjerne bliver rigtig glad, så kan lægerne se det, hvis de scanner dig. Men det er også det nærmeste, som den lægelige side af videnskaben endnu er på at kortlægge den menneskelige lykke.

Vi er nemlig meget langt fra at kunne kortlægge det, de fleste mener er lykke.

Det siger hjerneforskeren og lægen Peter Lund Madsen.

- Som det er lige nu, så kan vi ikke måle lykke. Og vi er ikke i nærheden af at kunne det foreløbig, siger han til TV2 ØST.

Den dybere lykke, som de fleste forbinder med en dyb tilfredshed med livet, foregår nemlig i så mange forskellige dele af hjernen, at den i praksis er umulig at kortlægge.

- Det er en opgave for psykologien at fokusere på lykken, som det er nu. Og psykologerne kan også hjælpe os alle sammen med at blive bedre og bedre til at være lykkelig. Det er også et spørgsmål om at finde ud af, hvad vil man med sit liv. Her er fraværet af ærgrelse en vigtig ting, siger Peter Lund Madsen.

Den spontane lykke – den store, umiddelbare glæde – kan dog godt måles direkte i hjernen hos os alle sammen. Og den bor i krybdyrhjernen, siger han.

- Vi har en del af hjernen – hjernestammen - som styrer vores basale behov. Den del af hjernen stammer fra primitive dyr, og når den stimuleres, så leverer den en belønning direkte til pandelappen, hvor vores bevidsthed hører til, siger Peter Lund Madsen.

Hjernestammen handler et langt stykke hen af vejen om ting, der er vigtige for vores overlevelse – og den gør os glade og lykkelige når vi for eksempel spiser god mad, vinder sejre, klarer os godt socialt og har god sex.

- Hver gang vi gør noget godt for kroppen og hjernen, så belønner centeret os med en følelse af vellyst. Hvis vi ikke havde belønningscenteret, så gad vi ikke gå ned i supermarkedet eller på arbejde, men ville i stedet bare ligge og se fjernsyn, siger Peter Lund Madsen.

 

Denne artikel er skrevet af Lev Livet-redaktionen på TV2 ØST.

Lev Livet er et sundhedsmagasin, der fra februar 2012 sendes på TV2 ØST. Du kan finde mange flere sundhedsnyheder og se vores tv-programmer på adressen www.tv2east.dk/lev-livet/


Nyhedsoverblik