Uenighed om ny moské sendt videre til kommunalbestyrelsen

Debatten om muligheden for at placere en moské i et industrikvarter i Holbæk er ikke slut. Sagen ender i kommunalbestyrelsen i Holbæk i næste uge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det bliver kommunalbestyrelsen, der kommer til at afgøre om der skal sættes gang i en ny lokalplan, der kan gøre det muligt for foreningen Tyrkisk Islamisk Kultur- og Undervisningscenter at etablere et kulturcenter med moské på Mellemvang 5 i Holbæk. Det blev resultatet af onsdagens møde i økonomiudvalget.

quote I respekt for de mennesker skal vi finde en løsning. Jeg ser ikke de spøgelser som visse andre

Michael Suhr (K), kommunalbestyrelsesmedlem

- Så får vi mulighed for at få en grundig politisk debat om sagen. Den har fået for mange ubehagelige undertoner, lyder det fra Michael Suhr (K).

Han brugte i dag den såkaldte standsningsret på økonomiudvalgets møde. Det betyder, at kommunalbestyrelsen skal behandle sagen.

- Vi har en forening, der har cyklet rundt i systemet med den ene placering efter den anden til en ny moské. I respekt for de mennesker skal vi finde en løsning. Jeg ser ikke de spøgelser som visse andre, fastslår Michael Suhr (K).

Ligesom i Klima- og Miljøudvalget var politikerne splittede. Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Liberal Alliance stemte imod at begynde en lokalplansproces, mens SF, Lokallisten og Konservative stemte for. Camilla Hove (V) og Karen Thestrup (EL) havde meldt afbud til mødet. Endelig var Emrah Tuncer (R) inhabil i sagen. Ved stemmelighed bortfalder et forslag, derfor brugte Michael Suhr standsningsretten.

quote Jeg er bekymret over omfanget af de kulturelle aktiviteter i centret, der kommer til at ligge tæt op ad boligområdet Agervang

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) ser trods alt også frem til en debat i kommunalbestyrelsen.

Læs også
Ekspert om kritisk udvalgsformand i moské-sag – ulovligt og en krænkelse af religionsfriheden
Læs også
Ekspert om kritisk udvalgsformand i moské-sag – ulovligt og en krænkelse af religionsfriheden

- Når jeg stemmer nej, gør jeg det ikke, fordi jeg er imod en moské i Holbæk. Men fordi jeg er bekymret over omfanget af de kulturelle aktiviteter i centret, der kommer til at ligge tæt op ad boligområdet Agervang. Det kan give udfordringer for sammenhængskraften og integrationen, forklarer hun og tilføjer:

- Jeg har lyttet mig til, at der er et ønske om dialog. Og hvis der skal findes plads til ny moské, er det nødvendigt, at vi netop tager en grundig drøftelse om mulighederne og de bekymringer, der er i forhold til konsekvenserne for integrationen. Det håber jeg, vi kan beslutte i kommunalbestyrelsen, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Uenig socialdemokratisk gruppe

Der er lagt op til noget af en gyser, når kommunalbestyrelsen skal afgøre sagen den 17. juni. Det kan blive en tæt afgørelse. Blandt andet fordi, at det måske ikke bliver en enig socialdemokratisk gruppe, der møder op. Derya Tamer (S) har i hvert fald udtalt en forsigtig støtte til foreningens flytteplaner.

Kommunalbestyrelsen kommer ikke til at tage endelig stilling til flytteplanerne den 17. juni. Politikerne skal blot beslutte, om lokalplanen skal sendes i høring.

Først når planen har været høring og på borgermøde, kan den endelige beslutning træffes.  Men den proces bliver kun sat i gang, hvis et flertal i kommunalbestyrelsen siger ja næste onsdag.

Der er gået landspolitik i sagen. Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti har kastet sig ind i debatten. I dag har partiets gruppeformand, Peter Skaarup, netop med henvisning til Derya Tamer (S) skruet op for blusset med et opslag på facebook:

- I Holbæk vil de lokale muslimer have opført en moské. Det kæmper DF benhårdt imod, men vil ikke kunne forhindre det uden Socialdemokraternes opbakning. Desværre ser den ud til at smuldre. Spørgsmålet er så, om statsministeren støtter opførelsen af en ny stormoske i Holbæk!?, spørger Peter Skaarup.

Nuværende lokaler er for små

Foreningen Tyrkisk Islamisk Kultur- og Undervisningscenter har siden 1988 haft til huse på Smithsvej i Holbæk. Moskéen og de tilhørende lokaler er dog blevet for snævre for trossamfundet, der i dag har 400 medlemmer i Holbæk.

quote Vi kommer aldrig til at stemme for en moské, uanset om det ligger i et industriområde eller den kommer til at ligge et andet sted

John Harpøth (DF), kommunalbestyrelsesmedlem

Derfor vil foreningen gerne flytte ind i Mellemvang 5, der i dag huser et bowlingcenter.  Men bygningen ligger i et erhvervsområde, og det kræver derfor en ny lokalplan og et kommuneplantillæg, at realisere planerne.

Et flertal i Klima- og Miljøudvalg sagde i begyndelsen af måneden nej til at sætte gang i en ny lokalplan. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance stemte nej. Formanden for udvalget, John Harpøth (DF) sagde blandt andet til TV2 Øst efter mødet:

- Vi kommer aldrig til at stemme for en moské, uanset om det ligger i et industriområde eller den kommer til at ligge et andet sted.

Hikmet Tuncer
Læs også
Forening håber at vinde gehør for ny moské med åbent hus og borgermøder
Hikmet Tuncer
Læs også
Forening håber at vinde gehør for ny moské med åbent hus og borgermøder

Både han og socialdemokraten Ole Brockdorff pegede også på, at de var bekymrede for, at moskéen ville bidrage til at skabe et parallelsamfund. Ole Brockdorff forudså også problemer med parkeringen.

- Der skal også være plads til op mod 450 mennesker, og jeg forstår, at det er mange flere aktiviteter, end der nu er på Smithsvej. Hvor skal de parkere? spurgte Ole Brock­dorff (S) i Nordvestnyt.

John Harpøts holdning om, at Dansk Folkeparti aldrig kommer til at stemme for en moské gør ham inhabil i sagen. Sådan lød det fra professor i forvaltningsret Sten Bønsing i et TV-indslag på TV2 ØST. Se eller gense indslaget her:

     

Flere forsøg på at finde nyt sted

Den islamiske forening har siden 2015 forsøgt at finde et nyt og større sted til sine aktiviteter. Uden held. Senest i 2018 udløste det voldsomt debat, da foreningen ville flytte til K.P. Danøsvej 5 i Holbæk.

Efter et heftigt politisk slagsmål, endte det med, at ejeren solgte grunden til anden side. Og så forsvandt den mulighed for foreningen.

den_nye_moske_maaske.jpg
Læs også
Politisk flertal stemmer nej til planer om ny moské i Holbæk
den_nye_moske_maaske.jpg
Læs også
Politisk flertal stemmer nej til planer om ny moské i Holbæk

Tyrkisk Islamisk Kultur- og Undervisningscenter har inviteret til en række offentlige møder for at fortælle om sine planer.

Den næste afvikles allerede i morgen aften, den 11, juni. Og der holdes endnu et møde den 15. juni. På grund af corona-situationen er tilmelding nødvendig kontakt@tiku.dk.


Nyhedsoverblik