Planer om biogasanlæg til 200 millioner skrottet – Venstre-politikers næse spillede central rolle

Et stort flertal i kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune sagde onsdag aften nej til planerne om at placere et stort biogasanlæg i Regstrup-området.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skabte glæde i Regstrup-området syd for Holbæk, da et flertal i Klima- og Miljøudvalget i slutningen af november afviste planerne om at placere et stort biogasanlæg nær Snævre i forbindelse med et erhvervsområde ved motorvejen.

Bekymringer for lugtgener og tung trafik fik borgerne til at protestere. Onsdag aften skulle kommunalbestyrelsen bekræfte beslutningen.

- Vi er ikke imod et biogasanlæg. Slet ikke. Men vi er imod den placering, der er udpeget i lokalplansforslaget, fastslog Venstres gruppeformand, Carsten Andersen.
Han blev suppleret af Bente Röttig (SF).

quote Jeg besluttede, at jeg var nødt til at køre over til Brande og lugte til det her anlæg, inden vi skulle træffe beslutning i udvalget

Peter Nilsson (V), medlem af kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune

- I SF er vi rigtig glade for at der er blevet lyttet til borgerne, og der derfor ikke bliver placeret et biogasanlæg ved Snævre, men vi vil meget gerne medvirke til at finde et andet sted til anlægget, sagde hun.

Liberal Alliance stemte for

Samtlige partier med undtagelse af Liberal Alliance afviste lokalplansforslaget med biogasanlægget.

- Det er ærgerligt, at partierne ikke har holdt fast i den fælles beslutning fra økonomiudvalget i september. I Liberal Alliance synes vi jo, der er meget fornuftigt med et biogasanlæg. Der er nogen naboer ude i landskabet, der slipper for lugten af gylle, når den først er blevet afgasset i anlægget. Og så ville vi have sparet en masse CO2, sagde Christian Ahlefeldt-Laurvig (LA)

biogas_-_asnaes.jpg
Læs også
Hundredvis af job kan være på vej: Energiselskab vil opføre biogasanlæg til 200 millioner
biogas_-_asnaes.jpg
Læs også
Hundredvis af job kan være på vej: Energiselskab vil opføre biogasanlæg til 200 millioner

Det er Energiselskabet Nature Energy og en række lokale landmænd, der vil investere 200 millioner kroner i et nyt biogasanlæg. Anlægget kan hvert år omdanne 450.000 ton organisk affald til grøn biogas.

Affaldet kan bestå af gylle eller madrester, som kan give CO2-neutral opvarmning til 10.000 huse. Det forventes, at anlægget vil give 70 faste job, når det kommer i drift.

Venstre-politikers næse til debat

Det blev en debat, der kom til at handle om én bestemt næse. Nemlig den, der sidder midt i ansigtet på Peter Nilsson (V). Han fik flere stikpiller af sine politiske kolleger.

Det var nemlig hans lugtesans, der var medvirkende til at flere politikere blev skeptiske over for placeringen af biogasanlægget ved Snævre. Inden beslutningen i

Udvalget for Klima og Miljø tog han nemlig på besøg på et biogasanlæg ved Brande, der tilhører Nature Energy. Han kunne konstatere, at det ikke var helt så lugtfrit som lovet.

quote Det er en lidt sjov sag den her

Karen Thestrup Clausen (EL), medlem af kommunalbestyrelsen i Holbæk Kommune

- Det er en lidt sjov sag den her. Der var nogen, der kunne lugte et eller andet. Om det var biogas eller stemmer, skal jeg ikke kunne sige, men et eller andet kunne der lugtes, sagde Karen Thestrup Clausen (EL), mens en højlydt latter bredte sig blandt medlemmerne i kommunalbestyrelsen.

Men Peter Nilsson var stolt af både sin næse og lugtesans på aftenens møde.

På hele turen derover tænke jeg: - Det lugter ikke. For jeg synes jo, det var en god ide med biogasanlægget. Men det lugtede faktisk fælt, da jeg ankom til anlægget, sagde manden, der var ude og lugte til virkeligheden.

Anlægget kommer til at ligge et andet sted

Mens politikerne sagde nej til den foreslåede placering af biogasanlægget, så var de folkevalgte lige så enige om, at de gerne vil have et anlæg i kommunen. Bare et andet sted.

Derfor fik Udvalget for Klima og Miljø til opgave at finde en alternativ placering til biogasanlægget.

Læs også
Kommuner rammer CO2-mål før tid: Vi vil som offentlig instans gå foran
Læs også
Kommuner rammer CO2-mål før tid: Vi vil som offentlig instans gå foran

Mens det altså lykkedes beboerne i Regstrup-området at stoppe planerne om et biogasanlæg. Så bliver der fortsat arbejdet videre med et kommuneplantillæg, der skal gøre det muligt at placere et erhvervsområde på begge sider af motorvejen. Det bliver et erhvervsområde for transporttunge virksomheder.

Det besluttede et flertal på 23 ud af kommunalbestyrelsens 31 medlemmer. SF og Enhedslisten sagde nej. Det samme gjorde fire medlemmer fra Venstres gruppe.


Nyhedsoverblik