Danmarks sydligste fyr genåbner efter gennemgribende renovering

Gedser Fyr har haft en hård tilværelse på nationens sydligste punkt. Nu stråler det næsten som nyt, hvor nysgerrige atter kan komme indenfor.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I over fire år har offentligheden været forment adgang til det over 223 år gamle fyr ved Gedser på det sydlige Falster.

Først coronanedlukningerne og siden et omfattende renoveringsarbejde har stået i vejen.

quote Det er et stykke kulturarv

Jesper Kern, bygningskonstruktør, Søfartsstyrelsen

Men snart vil det igen blive muligt at gå ad trapperne op i det 20 meter høje tårn. 

For Søfartsstyrelsen, der ejer fyret, har i løbet af efteråret 2023 fået renoveret fyrets indre, så der igen kan komme besøg.

- Jeg er helt vildt glad over resultatet, siger Jesper Kern, der er bygningskonstruktør i Søfartsstyrelsen og har stået i spidsen for renoveringen.

Jesper Kern har været ansat i Søfartsstyrelsen siden 1997, hvor han har ansvaret for vedligehold af de bygninger og tårne, som huser styrelsens i alt 175 fyr.
Jesper Kern har været ansat i Søfartsstyrelsen siden 1997, hvor han har ansvaret for vedligehold af de bygninger og tårne, som huser styrelsens i alt 175 fyr. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

- Det er en opgave, der virkelig er lykkedes for os. Det er noget, vi kan være rigtig stolte af i Søfartsstyrelsen, tilføjer han.

Arbejdet på Gedser Fyr gik i gang i sommeren 2021

Men midt i den i forvejen tiltrængte renovering skulle det vise sig, at opgaven var mere omfattende end først antaget.

Blev ødelagt nytårsnat

Gedser Fyrs historie er over 220 år lang og dramatisk:

  • Det første fyr ved Gedser blev bygget i 1801 og taget i brug året efter. Lyset fra fyrets åbne bål kunne ses på 10 kilometers afstand. 

  • I 1851 blev tårnet forhøjet til 13 meter og tårnet blev bygget sekskantet – samme form på tårnet er ført videre frem til i dag.

  • Fyret suppleres i 1895 med Gedser Fyrskib.

  • I 1904 ødelægges Gedser Fyr i voldsomt vejr nytårsnat. Året efter ombygges fyret og tårnet forhøjes til 20 meter.

  • Fyret bliver elektrificeret i 1943. Lyskilden var en 560 watt glødelampe.

  • I 1972 blev Gedser Rev Fyrskib taget ud af funktion. Samme år blev det pålagt skibe at have lods med ombord.

  • I 1986 til Gedser Havns jubilæum besøger dronningen Gedser Fyr. Fyret bliver i den forbindelse renoveret.

  • Da fyrmesterboligen og grunden, hvor fyret står, i 2004 blev solgt fra, blev der indgået en aftale med Storstrøms Amt, om at der kunne gives tilladelse til gruppebesøg otte gange om året. Denne aftale er i dag overtaget af Guldborgsund Kommune.

  • Fyret fik i 2011 en ny lanterne med LED-teknik – udenfor det oprindelige fyr-apparat, som nu blev slukket. I dag kan lyset fra Gedser Fyr ses 48 km væk.

  • I 2021 blev en omfattende renovering sat i gang.

  • I sommeren 2024 ventes fyret at genåbne for offentligheden på fem guidede ture. Info om disse ture vil blive offentliggjort på Guldborgsund Kommunes hjemmeside.


    Kilde: Marianne Reinhardt, frivillig guide, Gedser Fyr og Visit Lolland-Falster

- Der er udskiftet 1000 sten. Det så voldsomt ud. Nogle af dem var helt pulveriserede, men vi fik sat ind i rette tid, før noget faldt sammen, konstaterer Jesper Kern.

Vind, vejr og tidligere tiders renovering har ifølge bygningskonstruktøren ført til omfattende komplikationer i fyrtårnet.

Gedser fyr er af Søfartsstyrelsen kategoriseret som et bevaringsværdigt fyr, hvilket stiller særlige krav til vedligeholdelsen.
Gedser fyr er af Søfartsstyrelsen kategoriseret som et bevaringsværdigt fyr, hvilket stiller særlige krav til vedligeholdelsen. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

Renoveringen har derfor også været påkrævet af hensyn til fyrdriften samt sikkerheden i og omkring fyret.

- Nogle af de bærende bjælker, som holder den tre tons tunge linse, var nærmest tæret op. Så dem har vi udskiftet, forklarer han.

Foruden udskiftningen af 1000 mursten er der blandt andet brugt 5,5 ton mørtel og 180 kilo maling samt 50 kilo epoxy til gulvene i forbindelse med renoveringen.
Foruden udskiftningen af 1000 mursten er der blandt andet brugt 5,5 ton mørtel og 180 kilo maling samt 50 kilo epoxy til gulvene i forbindelse med renoveringen. Foto: Jesper Kern/Søfartsstyrelsen

Arbejdet blev således også dyrere end planlagt.

- Jeg synes ikke, jeg har gjort noget ekstravagant. Vi har gjort det, så nu kan det holde i de næste 10-15 år, siger Jesper Kern og tilføjer:

- Det kunne være gjort billigere, men så var det med stor sandsynlighed blevet dyrere næste gang.

Renoveret for 6,4 millioner

I første omgang blev fyrets interiør derfor ikke sat i stand, efter arbejdet på fyrets yderside stod færdig i sommeren 2022.

Etagen lige under fyrets linse før og efter renoveringen.
Foto: Grafik: Nick Abildgaard/foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

Derfor er Jesper Kern glad for, at der i 2023 blev fundet midler, som gjorde det muligt at renovere fyrets interiør.

- Du kunne ikke have nogen gående inde i fyret. Betonspor løb ned ad væggene, og det lignede jo en byggeplads. Trappe og gulv var smadret af betonstøv, siger han.

Jesper Kern forklarer, at bjælkerne, der bærer fyrets cirka tre tons tunge linse, var tæret op.
Jesper Kern forklarer, at bjælkerne, der bærer fyrets cirka tre tons tunge linse, var tæret op. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

I alt har renoveringen af Gedser Fyr perioden 2021-2023 ifølge Søfartsstyrelsen omfattet renovering af bærende og vitale bygningsdele, udskiftning af mursten, pudsning og anden overfladebehandling samt udskiftning eller renovering af vinduer.

Prisen for dette er endt på 6,4 millioner kroner.

Et stykke kulturarv

Fyret er i dag fuldautomatiseret, og i 2004 blev fyrmesterboligen og tilhørende grund, som fyret står på, solgt fra. 

I den forbindelse blev adgangen til fyret begrænset for offentligheden.

Gedser Fyr i 1955. Bemærk bygningen til venstre. Den er væk i dag. Gedser Fyr var på sit højeste bemandet med både en fyrmester, en fyrassistent og en fyrpasser med hver deres familie.
Gedser Fyr i 1955. Bemærk bygningen til venstre. Den er væk i dag. Gedser Fyr var på sit højeste bemandet med både en fyrmester, en fyrassistent og en fyrpasser med hver deres familie. Foto: Sylvest Jensen Luftfoto / Det Kgl. Bibliotek

Selvom det er et fåtal, der kommer indenfor i fyret, er det ifølge Jesper Kern alligevel vigtigt, at fyrets vægge, gulve og lofter også bliver prioriteret.

- Det er et stykke kulturarv. Jeg mener ikke, vi kan være andet bekendt, siger han.

Det gamle lod med tilhørende værk, som i sin tid fik den enorme linse til at rotere, og fyret derved kunne udsende roterende blink, er noget af det, som folk, der besøger fyret, får at se.
Det gamle lod med tilhørende værk, som i sin tid fik den enorme linse til at rotere, og fyret derved kunne udsende roterende blink, er noget af det, som folk, der besøger fyret, får at se. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

Han er derfor glad for, at Guldborgsund Kommune i den kommende sommer igen vil arrangere ture op i fyrtårnet.

- Det er godt, offentligheden får adgang til vores fyr. Det er jo et stykke dansk søfarts- og kulturhistorie, vi her kan vise frem, siger han.

Gedser Fyr har siden 2011 udsendt sit lys fra en LED-lanterne, som kan ses 48 km væk.
Gedser Fyr har siden 2011 udsendt sit lys fra en LED-lanterne, som kan ses 48 km væk. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

Fremvisningerne på Gedser Fyr bliver arrangeret af frivillige i samarbejde mellem Guldborgsund Kommune og Søfartsstyrelsen.

Lokale glæder sig

Marianne Reinhardt var frivillig guide på Gedser Fyr fra 2015 til og med 2019.

Hun er meget glad over at se, hvordan Gedser Fyr er blevet renoveret.

Gedser Fyr er et af de få danske fyr, som er sekskantede. Fyrets ydre prydes endvidere af takker i murværket, som senest er blevet genskabt i renoveringen.
Gedser Fyr er et af de få danske fyr, som er sekskantede. Fyrets ydre prydes endvidere af takker i murværket, som senest er blevet genskabt i renoveringen. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

- Det er jo det, jeg har ønsket i alle årene, jeg var guide på fyret. Det er så glædeligt, siger hun, da TV2 ØST viser hende en række billeder fra det istandsatte fyrtårn.

- Det betyder meget for Gedser. For folk vil gerne se fyret. Mange har været der som børn, og nu kommer de der med deres egne børn, tilføjer hun.

Marianne Reinhardt var frivillig guide på Gedser Fyr fra 2015 til og med 2019. Hun glæder sig over, at fyret nu er sat i stand både indvendigt og udvendigt.
Marianne Reinhardt var frivillig guide på Gedser Fyr fra 2015 til og med 2019. Hun glæder sig over, at fyret nu er sat i stand både indvendigt og udvendigt. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

I dag har hun givet stafetten som guide ved fyret videre til blandt andre Doris Damberg, der tidligere har været frivillig og udstiller på Marinestationen på Gedser Odde.

Hun deler opfattelsen af fyrets betydning.

Læs også
Fremtid for historisk bygning er usikker efter stormflod
Læs også
Fremtid for historisk bygning er usikker efter stormflod

- Det er Danmarks sydligste fyr og et vartegn for Gedser, siger hun og tilføjer:

- Vi har mistet Marinestationen, og det gamle fyrskib ligger heller ikke i Gedser. Så det er vigtigt, for vi mister vores identitet, hvis alt bare lukker.

Doris Damberg fortæller, at Gedser Fyr altid har betydet meget for hende, om end hun ikke før nu har været inde i tårnet. Da hun arbejdede hos Scandlines var synet af Gedser Fyr på sidste tur hjem klokken halv et om natten det sikre tegn på, at det var fyraften om ti minutter, fortæller hun.
Doris Damberg fortæller, at Gedser Fyr altid har betydet meget for hende, om end hun ikke før nu har været inde i tårnet. Da hun arbejdede hos Scandlines var synet af Gedser Fyr på sidste tur hjem klokken halv et om natten det sikre tegn på, at det var fyraften om ti minutter, fortæller hun. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

Ifølge Doris Damberg er der intet, der tyder på, at interessen for turene op i fyret er forsvundet siden 2019.

- Jeg har været på Marinestationen indtil den lukkede for nylig, og her var der mange der spurgte til, om man kunne komme op i fyret.

Der er også steder, hvor tidens tand stadig ses, som her på linsen, der blev taget ud af drift i 2010. - Du skal ikke fikse alt, for at det skal se nyt ud, for vi vil også bevare lidt af nostalgien, siger Jesper Kern.
Der er også steder, hvor tidens tand stadig ses, som her på linsen, der blev taget ud af drift i 2010. - Du skal ikke fikse alt, for at det skal se nyt ud, for vi vil også bevare lidt af nostalgien, siger Jesper Kern. Foto: Morten Tiirikainen - TV2 ØST

I den kommende sæson ventes der at blive gennemført i alt fem guidede ture, som snarest ventes offentliggjort på både Guldborgsund Kommunes hjemmeside samt Gedser og Omegns Facebook-side.

Artiklen er opdateret 3. maj 2024: Det var i første omgang ikke muligt at få oplyst prisen på renoveringen af Gedser Fyr. Søfartsstyrelsen har efterfølgende oplyst, at renoveringen i perioden 2021-2023 har kostet i alt 6,4 millioner kroner.


Nyhedsoverblik