Yderområder må droppe klasseloft

Foto: TV ØST

Gymnasier, der ligger i landdistrikterne, får nu mulighed for at få dispensation fra det nye klasseloft på maksimalt 28 elever, som regeringen vedtog efter valget.

Sådan lyder det fra undervisningsminister Christine Antorini (S), der mener, at elevloftet risikerer at ramme skævt, fordi der i nogle egne af landet er rigtigt langt mellem gymnasierne.

- Hvis en elev skal rejse langt for at komme til et andet gymnasium, så kan man godt optage flere elever på det pågældende gymnasium, siger uddannelsesminister Christine Antorini, der påpeger, at urimelig rejsetid i den sammenhæng er fem kvarter.

Samtidig får det gymnasium, der udvider klassen ud over de 28 elever, også ekstra penge, lover hun.

- Vi har sikret os, at når der sidder flere elever i klassen, så er der også ekstra økonomi, siger Christine Antorini til NORDJYSKE Stiftstidende.

Formanden for rektorforeningen Jens Boe Nielsen har siden klasseloftet blev skabt ved en aftale mellem regeringen og Enhedslisten været stærk modstander af ideen, fordi der hverken var økonomi eller klasselokaler nok til at indføre loftet. Selvom han hele tiden har talt for en dispensationsordning for gymnasierne i yderområderne, er ministerens løsning ikke problemfri.

- Der er langt, men eleven fra Dronninglund kan måske nok nå til Frederikshavn på fem kvarter, så i realiteten bliver det måske slet ikke så nemt at få dispensation. Alligevel tror jeg, de kommer til at give flere dispensationer, end de lige forestiller sig, fordi der vil opstå en masse administrativt bøvl og tåbelige eksempler, siger han til NORDJYSKE.

I Venstre har man hele tiden været imod klasseloftet, og undervisningsordfører Tina Nedergaard kalder udviklingen "helt absurd".

- Det er simpelthen ligegyldig symbolpolitik, hvor de foregiver at gøre noget godt for eleverne, og man kan sagtens højne gennemførelsesprocenten uden det. Men når det er sagt, så er det da mærkværdigt, at man før valget mente, at klasseloftet var afgørende for undervisningen - men hvorfor skal det så nu ikke komme Udkantsdanmark til gode, spørger Tina Nedergaard.

Enhedslisten, der netop gik til valg på at indføre et loft på 28 elever, mener ifølge NORDJYSKE, at dispensationsordningen er en forsvarlig løsning.

- Jeg tror ikke, eleverne på udkantsgymnasierne går glip af god undervisning, og det er også vigtigt at huske på, at det kun er en dispensationsmulighed - den bedste løsning er jo at oprette en ny klasse, hvis det drejer sig om otte-ti elever, siger uddannelsesordfører Rosa Lund.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App