Vores spareiver kvæler virksomheder på stribe

Bundter af virksomheder gik konkurs i oktober. Samtidig tør kun få starte nye virksomheder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter et lille pusterum i september, kom konkursbølgen tilbage med fuld styrke i oktober. Antallet af konkurser steg til 516 - eller 17 hver eneste dag. Det er 16,7 procent højere end i oktober sidste år.

Også iværksætteriet ligger kritisk lavt og har endnu ikke rejst sig efter krisen.

Den langvarige krise årelader virksomheder

Især brancher, der hviler på det personlige forbrug - såsom handel, service og restauration - har måtte dreje nøglen om, viser de seneste tal fra data- og analysevirksomheden Experian.

- Krisen har varet så længe nu, at en bred vifte af især små og mellemstore virksomheder er presset enten af lavt privatforbrug eller af mangel på finansiering eller begge dele på én gang, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Erhverv.

Som en relativt ny tendens ligger antal konkurser blandt handelsvirksomheder nu næsten syv procent over niveauet fra 2011. Ifølge Experians kommunikationsdirektør, Kim Bach, er årsagen det fastfrosne privatforbrug.

Vi holder på pengene

- Det er tydeligvis gået hårdest ud over de selskaber, der er afhængig af det personlige forbrug. Alene handel trak en tredjedel flere konkurser i oktober i år end sidste år, svarende til i alt 120 på en måned, konstaterer han.

Et sted køber danskerne dog lystigt ind - men desværre er det på den anden side af grænsen. Dankortene nærmest gløder i de tyske grænsehandelsbutikker. Væksten i omsætningen er på hele 24 procent.

- Bagsiden af denne trafik er, at den sydjyske detailhandel bløder, ikke mindst på grund af det høje afgiftstryk, siger Bo Sandberg fra Dansk Erhverv.

Ingen tør starte selv

Samtidig med de flere konkurser vover kun få at oprette nyre firmaer.

- Etableringslysten svækkes af to årsager. Mangel på indenlandsk efterspørgsel og vanskeligheden ved at få finansieret den gode idé, siger Kim Bach.

Før finanskrisen var der årligt op mod 30.000 nyetableringer. I år ventes antallet at falde til til 17.000-18.000.

/ritzau/


Nyhedsoverblik