Vore kæledyr kan smitte

Det er ikke kun via fødevarer og fra produktionsdyr, vi kan få overført bakterier, der er resistente over for antibiotika. Vi kan også få dem fra kæledyr som hunde og katte, der i stigende grad udvikler resistente bakterier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi har alle hørt historierne om de resistente bakterier, der spreder sig på de danske sygehuse. Tidligere har fokus været på fødevarer som smittekilde, men der er også en risiko for, at man kan blive smittet af sit eget kæledyr.

Smitte fra kæledyr er nemlig ifølge en række forskere et voksende problem, og problemet er tilmed uoverskueligt, fordi der ikke er noget system, som overvåger udviklingen af resistente bakterier hos kæledyr. Det skriver Børsen.

Sådan undgår du smitte:

Vær opmærksom på hygiejnen, når du omgås dit kæledyr.

  • Saml op Saml dyrets afføring op (uden at røre ved den), så bakterierne ikke ligger og kan sprede sig
  • Gør rent Giv dyret frisk vand hver dag og gør vandskåle og madskåle grundigt rene, så mikroorganismernes betingelser for at formere sig forringes.
  • Lad dig ikke slikke Lad ikke dyret slikke dig. Især hvis du har sår eller rifter i huden.
  • Brug beskyttelse Tag handsker på, når du kæler og børster dit husdyr, hvis det har en synlig infektion i huden.
  • Vask hænder Vask hænder (med vand og sæbe), når du har kælet med dyret.

En af årsagerne til, at kæledyr  får resistente bakterier er, at der findes meget lidt antibiotika, som er særligt udviklet til dyr. Derfor bliver de ofte overbehandlet med de samme antibiotika som bruges ved infektioner i mennesker, og de resistente bakterier, der derved kan opstå, overføres så gennem vor tætte kontakt med kæledyrene.

Hver fjerde hund er smittet
Forskere ved Det Biovidenskabelige Fakultet står bag en undersøgelse, der har vist, at forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i kæledyr og heste er alarmerende høj. Det skyldes, at dyrlægerne bruger meget potent antibiotika i deres behandling, hvilket har fået bakterierne i dyrene til at udvikle resistens. Præcis som det er sket hos mennesker.

Hver fjerde raske hund bærer således rundt på resistente bakterier og kan potentielt overføre bakterierne til mennesker.

En anden dansk undersøgelse viser, at hver femte hundehvalp er bærer af campylobacter-bakterier, som kan give mennesker mavesmerter og voldsom diarré.

Risikoen for smitte gør derfor, at kæledyrsejere skal være påpasselige med hygiejnen, når de omgås deres kæledyr.

Dyrene lider
Forskerne er ikke kun bekymrede på menneskernes vegne. Dyrene er ved at være så resistente, at det er svært at finde antibiotika, som kan slå dyrenes lidelser ned.

Derfor opfordres dyrlægerne til, at begrænse deres brug af antibiotika. I stedet for at bruge antibiotikaen bredt, skal de bruge den antibiotika, der rammer præcist det smitstof, som har gjort dyrene syge.

 

 


Nyhedsoverblik