Virksomheder mangler lærlinge

Virksomhederne bliver konstant kritiseret for ikke at tage lærlinge nok, men nu svarer en række håndværkere her fra regionen igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ivan Luffe fra Stege har nok at se til i sit malerfirma, men han har et problem.

- Jeg står i den situation, at jeg gerne vil have nogle lærlinge. En to-tre stykker, så vil jeg være glad, siger malermesteren.

Ivan Luffes sidste lærling blev udlært for et halvt år siden. Siden har han ikke kunnet skaffe nye.

- Jeg har kontaktet jobcentret, og jeg har holdt masser af møder med tekniske skoler, så jeg gør meget for det, men det har ikke resulteret i nogen interesserede, fortæller Ivan Luffe.

Det er ellers ikke det billede, der generelt bliver malet i medierne, som igen og igen fortæller historier om manglen på praktikpladser til unge.
Senest er fagforbundet 3F kommet på banen med budskabet om, at 8000-10.000 unge på landsplan mangler en plads. Værst er problemet i Østdanmark.

- Det er et problem, fordi de unge ikke kan færdiggøre deres uddannelse. Det betyder, at vi i fremtiden kommer til at mangle håndværkere, erklærer Anders Ellegaard, der er næstformand i 3F Næstved.

Ivan Luffe mener ikke, at hans mangel på lærlinge skyldes, at han er for kræsen.

- Det kunne man beskylde mig for, hvis der havde været noget at være kræsen over. Men inden man kan blive beskyldt for at være kræsen, skal nogen jo henvende sig og vise interesse for pladserne, understreger han. 

Og maleren fra Stege er ikke den eneste, der har problemer med at finde lærlinge. TV2 ØST har talt med flere virksomheder i regionen, der godt nok får henvendelser, men klager over, at de unge ikke er klar nok til jobbet.

- Vi har problemer med at finde nogle, der kan klare et grundforløb på minimumstid og leve op til de kvalifikationer, vi forventer. Helt basale ting som at møde om morgenen og ikke være syg hver mandag og fredag, siger Willi Becke, malermester fra Vordingborg, hvis holdning dog ikke vinder genklang hos 3F.

- Hvordan skulle de unge blive kvalificeret til at være på en arbejdsplads, hvis ingen vil give dem chancen for at komme ind og chancen for at lære, hvordan man gebærder sig på arbejdspladsen, spørger Anders Ellegaard.

Lærlingetiden for en maler er tre et halvt år.


Nyhedsoverblik