Virksomhed har sløset med kræftfremkaldende stoffer i årevis

TV2 ØST kan i dag afsløre, at miljøvirksomheden Scanmetals i Gørlev gennem flere år ikke har overholdt deres miljøgodkendelse. Virksomheden sorterer farligt affald, der indeholder kræftfremkaldende stoffer. Scanmetals ligger op ad et beboelsesområde, det betyder masser af støv og støj for naboerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

67 meter fra Heidi Hockes grund ligger virksomheden Scanmetals. Virksomheden sorterer metalaffald og slagge. Slagge er et restprodukt ved forbrænding eller smeltning af eksempelvis glas og metal. Alt sammen går ind under kategorien farligt affald, og indeholder kræftfremkaldende stoffer.

- Jeg har for to år siden gravet min urtehave op, og jeg har frugttræer, som jeg ikke tør spise af, fordi det støver ovre fra Scanmetals. Vi ved, at de arbejder med farligt affald, men vi ved ikke, hvor farligt det er. Det synes jeg er meget utrygt. Siger Heidi Hocke til TV2 ØST.

Der skal gøres noget hurtigst muligt
Det er blandet stoffer som arsen, der er i det metalaffald som Scanmetals arbejder med. For at arbejde med farligt affald skal man have en såkaldt miljøgodkendelse af kommunen. I Scanmetals miljøgodkendelse står der, at al behandling af materialerne skal foregå indendørs. Støvet, der kommer ved at arbejde med metalaffald, må ikke genere naboerne i det beboelsesområde, som virksomheden ligger op ad. Men virksomheden arbejder ikke kun indendørs, støvet generer naboerne, og det kan være farligt.

- Der er tale om meget farlige stoffer, og det er ikke bare noget, der skal blæse over hegnet til naboerne. Det er der regler for, og overtrædes de, så må man sige, at det skal der gøres noget ved hurtigst muligt, siger professor i miljømedicin, Philippe Grandjean.

TV2 ØST ville gerne have talt med Scanmetals leder, Ejvind Pedersen, men han har ikke ønsket at medvirke i et interview. I stedet har han skrevet en mail, hvor han blandt andet skriver;

- Virksomheden har fundet en løsning, og er i dialog med Kalundborg Kommune om mulighederne for en midlertidig overdækning, som har samme funktion som overdækning med presenning, som alternativ til flytning af virksomheden.

Naboer føler sig svigtet af kommunen
Det er ikke kun Scanmetals, som naboerne er utilfredse med. De føler sig også svigtet af kommunen, der har tilsynspligten med Scanmetals. Siden 2010 har Kalundborg Kommune vidst, at Scanmetals overtrådte deres miljøgodkendelse, og alligevel har kommunen ikke gjort andet end at sende virksomheden indskærpelser.
Britta Struve er også nabo til Scanmetals. Hun har sendt adskillige klager til Kalundborg kommune.

- Jeg synes, de har handlet meget langsomme i denne her sag, ikke bare langsomt, det har været slow. Vi føler, slet ikke det er os, de har støttet, det er derimod virksomheden, siger Britta Struve til TV2 ØST.

I 2010 gjorde en nærliggende genbrugsplads kommunen opmærksom på, hvor farlige materialer Scanmetals arbejder med. Det fik kommunen til at sende en indskærpelse til Scanmetals om at overholde kravene i miljøgodkendelsen. Indskærpelser har Scanmetals i årenes løb fået rigtig mange af. Kommunens håndtering af sagen undrer en ekspert.

- Jeg synes det lyder som en ganske alvorlig sag, og jeg synes ikke kommunen har handlet hensigtsmæssigt, siger professor i miljømedicin, Philippe Grandjean.

Bagklogskabens klare lys
Ud over naboernes klager skrev Scanmetals ledelse i 2011 selv til Kalundborg Kommune, at virksomheden ikke har mulighed for at overholde alle miljøgodkendelsens krav, alligevel blev konsekvensen ikke andet end flere indskærpelser fra kommunen.

- I bagklogskabens klare lys er der måske nogle ting, vi kunne have vurderet anderledes, og nogle ting vi kunne have gjort hurtigere, men jeg synes, vi har fulgt op, så godt vi kunne, siger Kirsten Thue Larsen, der er teamleder for Team jord og miljø i Kalundborg Kommune.

Kommunen har mulighed for at politianmelde eller lukke virksomheden, men på trods af Scanmetals gentagne overtrædelser af miljøgodkendelsen gennem de seneste år, nøjes kommunen med at sende indskærpelser til virksomheden.

- Jeg kan ikke huske, hvornår vi sidst har lukket en virksomhed, det tror jeg aldrig er sket. Der skal rigtig meget til, før vi lukker noget, så skal der være akut fare. Jeg ved ikke, hvor grænsen går, så skal politikerne vist indover, siger Kirsten Thue Larsen, der er teamleder for Team jord og miljø i Kalundborg Kommune.


Nyhedsoverblik