Vindmøller tæt på kysterne

Foto: TV ØST

Vindmøller i op til 240 meters højde vil de kommende år skyde op tæt på kysterne i de indre danske farvande. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten i dag.

Danske sommerhusejere kan godt begynde at forberede sig på, at havudsigten bliver suppleret med udsigten til kæmpevindmøller.

Det er konsekvensen af det energiforlig, der blev indgået for to uger siden, da et bredt flertal på Christiansborg besluttede at hæve antallet af kystnære vindmøller.

Jylland-Posten har gennemgået de 24 projekter, der er på vej, og oversigten viser, at en række af landets store sommerhusområder får vindmøller i synsfeltet.

Her i området er der ansøgninger om kystnære vindmøller i Femerbælt vest for Rødbyhavn, i Langelandbæltet, ved Omø og Farø, i Jammerland Bugt og ud for Asnæs samt  i Sejerøbugten ud for Røsnæs, fortæller avisen.

- Vi er modstandere af, at møllerne kommer for tæt på, siger næstformand i Fritidshusejernes Landsforening, Gert Leif Gyldvig, der håber at blive inddraget, når møllerne skal endeligt placeres.

- Vi vil ikke have spoleret den fantastiske udsigt og natur, vi har ved vores kyster. Vi får aldrig den natur tilbage, som møllerne ødelægger, siger han til Jyllands-Posten.

Politikerne har besluttet, at halvdelen af Danmarks elforbrug skal komme fra vind i 2020, og nye kystnære møller skal bidrage med 500 MW.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er forberedt på folkelige protester, men mener, at man har fundet et fornuftigt udgangspunkt.

- Jeg tror, at vi alle sammen går med det dilemma, at vi på den ene side gerne vil have ren energi fra vindmøller, og på den anden side har vi ikke lyst til at plastre vores kystlinje til med møller, siger han til Jyllands-Posten og fortsætter:

- Vi skal finde den rigtige balance, og jeg synes, at vi har fundet et fornuftigt udgangspunkt.

Danmarks Naturfredningsforening er mere skeptisk og anbefaler en national plan for, hvor møllerne kan placeres, inden projekterne sættes i gang.

/ritzau/

00:34 Luk video

 

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App