Vindmøllenaboer: Vores huse er usælgelige

Naboer til vindmøller er frustrerede over, at de pludselig står med huse, der ikke kan sælges, fordi de har fået vindmøller til nabo.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Boliger, der ligger tæt på kæmpevindmøller, rasler ned i værdi, siger frustrerede naboer, som føler sig snydt.


De store vindmøller på land, der enten er planlagt eller realiseret, forårsager ikke alene fysiske gener i form af lavfrekvent støj hos deres nærmeste naboer, men også store værditab på ejendommene i nærheden.


Naboerne kan få et økonomisk plaster på såret via en værditabsordning, men beløbene er så beskedne, at naboerne i flere tilfælde går videre i civile søgsmål mod mølleejerne, viser en gennemgang af de hidtidige erstatninger, skriver Jyllands-Posten.


Det gælder blandt andre planteskoleejer Boye Jensen fra Gislinge på Sjælland, som har modtaget en erstatning på 275.000 kroner for to ejendomme, der kun ligger 500-600 meter fra kæmpevindmøller på mere end 125 meters højde.


- Der kommer aldrig til at bo mennesker igen i de huse, så jeg har tabt millioner på de møller, mens jeg kun modtager et lille beløb i erstatning, siger Boye Jensen til Jyllands-Posten.


I 551 sager om vindmølle-værditab er den gennemsnitlige erstatning på 57.000 kroner, og i knap halvdelen af afgørelserne er der slet ikke givet nogen erstatning.


I de sager, hvor Energiministeriets taksationsmyndighed har vurderet, at naboen har lidt et værditab, er den gennemsnitlige erstatning på knap 107.000 kroner, skriver Jyllands-Posten.


Men ejendommene tæt på vindmøller bliver ofte både ubeboelige og usælgelige, siger naboer og ejendomsmæglere, der mener, at erstatningsbeløbene ikke sjældent ligger langt fra virkelighedens verden.


Energiminister Martin Lidegaard (R) agter dog ikke at gå ind i sagen:


- Størrelsen af erstatningerne kan jeg ikke blande mig i, men vi har en uafhængig vurderingsmyndighed, der ikke tilgodeser nogen af parterne, siger han til Jyllands-Posten.


/ritzau/


Nyhedsoverblik