Vild oliepris sender benzinpris højere op

Foto: TV ØST

Olieprisen er på vej op i nye højder. Den vil rykke benzinprisen med sig, vurderer Danske Bank.

Over 14 kroner for en liter benzin er et skrækscenarie for mange bilejere. Men det kan meget vel blive en realitet i foråret. Olieprisen er nemlig på vej mod rekordhøjde, viser prognose fra Danske Bank.

Det er balladen i Iran og spekulationerne om, at præstestyret i Teheran bruger landets atomprogram til at udvikle atomvåben. I den forbindelse har både EU og USA vedtaget sanktioner mod landet. EU's træder først i kraft 1. juli.

- Vi frygter hen over sommeren, at sanktionerne vil begynde at virke, og så mangler vi olie. Og jeg er bange for, at benzinprisen kan komme op på over 14 kroner, siger chefanalytiker i Danske Bank Arne Lohmann Rasmussen.

I Danske Bank forventer man, at olieprisen stiger yderligere i foråret, og at prisen på Brent olie kommer op på den forkerte side af 130 dollar pr. tønde allerede i løbet af 2. kvartal.

- Vi er i en situation, hvor Iran ikke er i krig - og alligevel stiger olieprisen. Det er simpelthen sanktionerne fra USA og EU, der begynder at virke nu, siger chefanalytikeren.

Arne Lohmann Rasmussen tror ikke, at olieprisen kommer endnu højere op, fordi blandt andet Saudi Arabien har lovet at komme mere olie på verdensmarkedet. Samtidig lægger tegn på svagere økonomi i Kina og Europa loft over priserne, siger han.

Kommer det til en decideret krig mellem Vesten og Iran, kan oliepriserne komme endnu højere op. Og chefanalytikeren frygter, at det ikke vil være utopi med en oliepris på over 150 dollar pr. tønde.

- Det er lidt et skud i tågen. Men sker det, vil de strategiske olielagre i hele verden blive frigivet, så stigningen i olieprisen vil blive meget kortvarig, siger Danske Banks chefanalytiker.

I dag er olieprisen 695 kroner for en tønde på line med topniveauet i 2008. Hen over sommeren kan prisen stige til nær 750 kroner for en tønde.

/ritzau/

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App