Ukrudtsbrændere giver mange ildebrande

Foto: TV ØST

Det er forår og så skal ukrudtet væk, så haven er til at holde ud at se på. Men det er langt fra alle, der passer nok på, når de fjerner ukrudtet med en ukrudtsbrænder. Hvert år er ukrudtsbrændere skyld i cirka 250 brande

Tidsler, mælkebøtter og andre småplanter er ubudne gæster i de flestes haver. Men ofte er det for tørt, når folk finder ukrudtsbrænderen frem - og så er det, at det kan gå galt.

- Vi har haft udhuse, legehuse og carporte,der har været brændt ned, fortæller Per Aasbjerg, som er viceberedskabschef i Faxe Kommune.

Ukrudtsbrændere er på landsplan skyld i 250 brande om året - og i Faxe Kommune er de den hyppigste årsag til brandudrykninger.

Bare I løbet af de sidste otte dage, har der været tre brande, som er startet fordi folk har brugt en ukrudtsbrænder - det skete blandt andet i Smedegade I Faxe

- Vi får en melding om, at der er gået ild i en hæk. Den er tæt på noget bebyggelse, så det kan hurtigt brede sig, så der kørte vi ud og fik hældt lidt vand på, fortæller viceberedskabschefen.

Fire dage senere gik galt i en have I Faxe Ladeplads - og her fik ilden fat I en tagrenne og udhænget på huset

- Huset kunne sagtens være brændt ned. Når først ilden begynder at løbe op under udhænget på sådan et hus, så kan det hurtigt gå rigtig galt, siger Per Aasbjerg

Der er endnu ikke sket nogle meget alvorlige ulykker i Faxe i forbindelse med ildebrande, hvor folk har fået sat ild til blomster og planter.
- Det når ikke at gå galt, før nogen griber ind. Vi har i hvert fald ikke haft nogen personskader i forbindelse med brug af ukrudtsbrændere, siger han. 

Beredskabsstyrelsen har flere gode råd til, hvordan man undgår at starte en brand med sin ukrudtsbrænder: 

1) Ukrudtsbrændere skal være DG-godkendte - og have et DG-mærke, når de forhandles i Danmark - så hold øje med mærkaterne.  

2) Brug kun ukrudtsbrænder, når planterne og jorden er fugtig - Vand gerne området først og sørg for at have en spand vand eller andet brandslukningsudstyr i nærheden. 

3) Brug ikke havebrænder nær bygninger, buske og biler. 

4) Ukrudt skal ikke brændes væk - men kun have flammebehandling i meget kort tid - Så ødelægges cellevæggene i bladene, og planten dør i løbet af få dage. 

5) Tjek omhyggeligt for gløder flere gange efter brug  - og efterlad ikke en varm brænder i nærheden af brandbare ting.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App