Nedtur i Nakskov

De ansatte på Vestas i Nakskov er sendt hjem mandag morgen og bortset fra et lille hold, der bogstaveligt talt skal lukke og slukke, bliver der ikke lavet flere vinger på Nakskov-fabrikken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

430 medarbejdere mister deres arbejdsplads efter at  Vestas' vingefabrik i Nakskov er lukket ned.

De seneste tre måneder har ellers været FORRYGENDE for vindmølleproducenten Vestas: Et overskud på 1,3 milliarder og ordrebøgerne er mere fulde end nogensinde.

ALLIGEVEL gik Vestas koncernchef, Ditlev Engel, tirsdag på talerstolen med det meget triste budskab om at koncernen lukker en række fabrikker - og bla. den i Nakskov.

Problemet er nemlig, at ordrene ligger i Nordamerika og i Asien - og så kan det ikke betale sig at producere vindmøllerne i Danmark.

Her  skal vi møde en af de familier, der bliver hårdt ramt af Vestas nedskæringer:

 

Vestas-direktør: Produktionen stoppet med øjeblikkeligt varsel

De ansatte på Vestas i Nakskov er sendt hjem mandag morgen og bortset fra et lille hold, der bogstaveligt talt skal lukke og slukke, bliver der ikke lavet flere vinger på Nakskov-fabrikken fra og med i dag.

Det siger direktøren for Vestas vinge-division, Ole Norup Jacobsen, der i formiddag var nede og fortælle de ansatte på fabrikken, at de har fri med løn indtil de endelige opsigelser er forhandlet på plads med fagforeningerne..

- Vi har på mødet her til morgen meddelt vores ansatte, at de har fri med løn i forhandlingsperioden. Og planen er - i forbindelse med opsigelserne - at fritstille dem i opsigelsesperioden, siger Ole Norup Jørgensen, til DR Sjælland.

Tilbage er  kun et lille hold på cirka 30 medarbejdere, som skal være med til at "lukke og slukke" på fabrikken og sende de sidste vinger af sted .

 

Borgmester: Lukning en katastrofe for hele landsdelen

430 fyring hos Vestas i Nakskov rammer hele Lolland og Falster som en katastrofe, siger borgmester Stig Vestergaard, der til DR Sjælland betegner denne morgen som den værste han nogensinde har haft

 

- Lolland Kommune havde lige nået at rejse sig efter lukningen af det gamle skibsværft i Nakskov. Nu kommer Vestas-lukningen som en ny katastrofe for lokalsamfundet.

Det konstaterer borgmester Stig Vestergaard om tabet af 430 arbejdspladser hos Vestas i Nakskov, hvor næsten alle ansatte bor på Lolland og Falster.

- Hver gang vi synes, vi er på vej, så sker der noget, så vi går ned igen. Det her kommer til at berøre sindssygt mange mennesker, siger borgmesteren modfaldent. Han henviser til, at også mange arbejdspladser i følgeindustrien, der lever af Vestas, nu går tabt, typisk to job for hver Vestas-fyring.

- Og Nakskov var også lige blevet en rigtig handelsby igen, hvad den har kæmpet benhårdt for. Den vil også lide stor skade, siger Stig Vestergaard.

Han er allerede i kontakt med blandt andre de faglige organisationer for at aftale et beredskab, der blandt andet skal trække på regeringens katastrofefond for områder, som udsættes for massefyringer.

Lolland Kommune har for nylig spyttet 100 millioner kroner i en udvidelse af Nakskov Havn, så Vestas kunne fragte vindmøllevinger ud. Penge, som borgmesteren dog ikke betragter som helt spildt.

- Der kan jo komme andre virksomheder til havnen, siger Stig Vestergaard.

 

Udkantsdanmark: Vestasfyringer er et gigantisk tilbageslag

Landsforeningen Landsbyerne mener, at Vestas-fyringer er et voldsomt tilbageslag for Udkantsdanmark. Mangel på arbejde vil skræmme folk væk, lyder det.

- Konsekvensen bliver, at folk søger væk fra Udkantsdanmark - det er nærliggende at flytte teltpælene hen til den nye arbejdsplads. Fraflytningen vil skabe et voldsomt tilbageslag for Udkantsdanmark.

Sådan lyder reaktionen fra Carsten Abild, formanden i landsforeningen Landsbyerne.

- Det er en katastrofe, når så stor en virksomhed afskediger så mange. Der bor cirka en million mennesker i Udkantsdanmark, og jeg frygter, at tallet bliver mindre nu, siger Carsten Abild.

Ifølge formanden vil Vestas-fyringerne betyde, at den udvikling, der er blevet kæmpet for det seneste stykke tid, tager et gigantisk skridt tilbage.

- Det er ikke alene arbejdsmarkedet, der kan mærke fyringerne. Fraflytningen vil påvirke servicen betydeligt. Det skaber pres på skoler og børnehaver, desuden kan det medføre et negativt syn på Udkantsdanmark, siger Carsten Abild.

Trods fyringernes konsekvenser mener formanden ikke, at regeringen har svigtet. Men han understreger, at nu har Udkantsdanmark behov for hjælp - mere end nogen sinde før.

- Vi har virkelig brug for hjælp. Der skal ydes en ekstra indsats, meget mere end før, siger han.

Vestas har udover lukningen af fabrikken i Nakskov varslet lukning af fabrikker i Skagen og Viborg med henholdsvis 130 og 343 ansatte samt aktiviteter hos Vestas Towers i Rudkøbing med 235 ansatte.

 

Direktør: En meget trist beslutning

De store afskedigelser hos Vestas kommer primært til at ramme danske ansatte - og det er meget trist, erkender Vestas-chef Ditlev Engel.

- Det er en meget trist situation. Ikke mindst fordi Vestas globalt står stærkere end nogensinde før, siger Ditlev Engel, der er koncernchef i Vestas.

- Lige nu øger vi vores markedsandel, hvilket bedst illustreres ved vores rekordstore ordreindgang i 2010, siger Ditlev Engel.

Han tilføjer, at man i Danmark har "holdt vejret" meget længe for at fastholde medarbejderne.

- Baseret på de forventninger, vi havde til 2011 i Europa, må vi imidlertid nu erkende, at et højere europæisk aktivitetsniveau ikke kommer til at holde stik, i hvert fald ikke på kort sigt, siger Ditlev Engel.

For Vestas er fordelingen mellem Europa, Nordamerika og Asien i dag meget skæv.

- Her stikker Europa helt ud, når man ser på antallet af ordrer i forhold til, hvor mange vi er ansat, siger Ditlev Engel.

Skulle man sende en mølle fra en Vestas-fabrik i Kina til Danmark, vil de samlede omkostninger være de samme, som hvis den var fremstillet i Danmark.

/ritzau/

 

Tillidsmand: Lukningen kom fuldstændig bag på mig

Beskeden om lukningen af vingefabrikken ryster tillidsmanden i Nakskov, Carsten Heide Jørgensen:

- Det kom fuldstændig bag på mig. Jeg havde kun regnet med en mindre fyringsrunde, så det er en meget sørgelig situation.

Han mener derudover, at lukningen af fabrikken i Nakskov ikke kun vil påvirke de 430 ansatte, der snart vil stå uden deres arbejdsplads.

- Det her er trist for hele egnen. Det kommer til at påvirke mange mennesker, blandt andet de mange underleverandører, som er i området, forklarer Carsten Heidi Jørgensen.

 

Vestas skærer ned og fabrikken i Nakskov lukkes

430 medarbejdere mister deres arbejdsplads, når vingefabrikken i Nakskov lukker ned.

Vindmølleselskabet Vestas gør klar til at lukke en række fabrikker, primært i Danmark - i alt 3000 stillinger skal nedlægges, oplyser virksomheden.

Selskabet oplyser, at markedets vækst i Europa i 2011 ikke vil nå forventningerne, så virksomheden må tilpasse kapaciteten i Europa.

Vestas vil primært lukke fabrikker i Danmark, hvor omkostningerne er højest. En række administrative funktioner på flere danske og udenlandske lokationer vil ligeledes blive tilpasset, oplyser selskabet.

Det er fabrikkerne i Nakskov, Skagen, Viborg og Rudkøbing, der lukkes ned.

/ritzau/

 

Vestas skærer 3000 stillinger væk

Tirsdag Kl. 8:35
Vindmølleselskabet Vestas gør klar til at lukke en række fabrikker, primært i Danmark - i alt 3000 stillinger skal nedlægges, oplyser virksomheden.

/ritzau/

 

 

 

Nakskov har haft sine op- og nedture.

I 1500-tallet blev byen regnet for een af Danmarks ti rigeste. Den var knyttet til skibsfarten gennem århundreder og op gennem 1900-tallet var byens skibsværft den helt store arbejdsgiver.

Da skibsværftet måtte lukke i 1986 var hele byen ved at gå i stå

[video:flv:090428_nakskov_havn.flv]

Men en ny optur var på vej. I januar 1999 kunne vi således her på TV2 Øst fortælle, at optimismen var kommet til byen

[video:flv:990116_vestas_til_nakskov.flv]

Vindmøllevirksomheden Vestas investerede i en stor fabrik ved Nakskov havn - og det betød et vældig opsving, kunne Lollands daværende erhvervschef Michael Rasmussen berette:

[video:flv:020805_optimisme.flv]

Men selv i glæden over det nye erhvervseventyr var der en lille snert af pessimisme. For det var jo gået galt før - og det kunne gå galt igen, som vi fortalte i et indslag fra 2005:

[video:flv:vestas_i_nakskov.flv]


Nyhedsoverblik