Våben og narko vælter ind over grænsen

Uforsvarlig og farlig for danskernes sikkerhed og sundhed. Sådan beskriver Dansk Told & Skatteforbund deres egne medlemmers indsats ved den dansk-tyske grænse ved havnene på Lolland-Falster.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Over 2.000 personbiler eller 400 lastvogne. Så mange biler kører i land i Gedser hvert eneste døgn. Men det er langt fra hvert eneste døgn, at de lokale toldere laver stikprøvekontrol på havnen.

De 14 toldere, der arbejder på Midt-, Sydsjælland og Øerne, har til opgave at stoppe smugleri af varerne på listen her:

Narko, våben, cigaretter, spiritus, øl, vin, vand, fødevarer, medicin, udryddelsestruede dyr, kopivarer, miljøfarligt affald og penge. 

Men ifølge Told & Skatteforbundets næstformand i kredsen vælter våben og narko ind over grænsen.

- Det er fuldstændig tåbeligt, at politikerne ikke bruger flere ressourcer på at stoppe den illegale indsmugling af farlige våben og euforiserende stoffer, siger Kim Theil Møllmann, der selv arbejder på skattecenteret i Korsør.

Han fortsætter:

- Vi kan jo se, hvor stor skade de indsmuglede våben gør på gaden i København i øjeblikket. Hvis vi ikke begynder at beslaglægge flere våben ved grænsen, kan banderne jo blive ved og ved.

Hos Københavns Politi nikker Lars Jacobsen genkendende til historien fra Lolland-Falster.

- Der er sket en dramatisk stigning i antallet af de skydevåben, vores patruljer beslaglægger på gaden. Om det er en stigning på 50, 100 eller 200 % kan jeg ikke sige, men der er et større antal våben i omløb end nogensinde før, fortæller politikommissæren.

Ifølge politiet kommer de ulovlige våben typisk ind i landet med personbil, bus eller lastvogn. Sommetider er de skilt ad til atomer, og sommetider er de gemt i noget så harmløst som syltetøjsglas.

- Vi kan ikke lade stå til. Vi kan ikke være ligeglade. Vores medlemmer er kede af, at de ikke kan gøre deres job så godt, som de gerne ville. Deres faglige stolthed har allerede lidt et stort knæk, fortæller Kim Theil Møllmann fra Told & Skatteforbundet.

Hos SKAT understreger Per Jacobsen, der er skattedirektør i Skattecenter Korsør, at toldindsatsen er passende. Han siger også, at sagen er en varm politisk kartoffel, og måske derfor gør direktøren sig meget umage for ikke at blive fejlciteret.

Toldernes fagforbund er - ikke overraskende - lodret uenige med ledelsen i SKAT.

- Vi får aldrig en grænsekontrol 24 timer i døgnet. Det er der jo ingen, der har råd til, men det er heller ikke det, vi efterlyser. Vi efterlyser bare flere hænder, så vi kan lave flere stikprøvekontroller. Flere stikprøver vil give flere beslaglæggelser, og prøverne vil også have en præventiv virkning, slutter den lokale næstformand.

Og det er som om, nogen i Skatteministeriet har lyttet til toldernes protester. I dag lovede skatteminister, Kristian Jensen (Venstre), i hvert fald at indsætte 50 ekstra toldere på landsplan. Tolderne skal via beslaglæggelser af våben og narko være med til at dæmme op for den aktuelle bandekrig.


Nyhedsoverblik