Upopulært støv i Faxe Ladeplads

Foto: TV ØST

Der er bogstaveligt talt blæst omkring stenknuseriet BG Stone A/S i Faxe Ladeplads Havn.

I tre år har indbyggerne i Faxe Ladeplads lagt både ører og lunger til BG Stones aktiviteter på havnen.

- Da BG kom til var der en enkelt sandbunke herude på området, og det var grønt. Siden har det forandret sig til et helt bjerglandsskab, forklarer Jens H. Larsen, som er formand for Faxe Ladeplads by- og kystlaug til TV2 Øst.

Og det er den udvikling, som skaber bekymring i Faxe Ladeplads. For når vinden tager til, så blæser der støv ind over havnen.

Et problem som langt fra er nyt. I 2009 kunne TV2 Øst for første gang fortælle om gener fra det dengang nyetablerede stenknuseri. Den gang var det primært lakken på lystsejlernes både, der stod for skud.

Sådan er det stadig, men nu har støvproblematikken fået et endnu mere alvorligt lag.

- Det, vi frygter, er, at de små partikler i værste fald kan give stenlunger eller eventuelt lungekræft, siger Jens H. Larsen.

Inden for blot få hundrede meter fra sandbunkerne har både lystsejlere, privatpersoner og børnehavebørn deres daglige gang. Derfor har By- og Kystlauget nu klaget til kommunen.

Ifølge borgmesteren er omfanget af problemerne dog helt ny information.

- Det er vi selvfølgelig nødt til at forholde os til. Så vi vil undersøge, om der kan være sundhedsfare i støvet, siger Knud Erik Hansen (Soc. dem)

Han understreger ydeligere vigtigheden af, at borgerne klager lige så snart, de oplever problemerne, hvis kommunen skal gribe ind.

TV2 Øst har også været i kontakt med BG Stone. De ønsker ikke at optræde på tv, men fortæller, at de er uforstående over for kritikken og overholder alle krav, de er underlagt.

- Hvis borgerne er utilfredse, bør de rette henvendelse direkte til os. Vi indgår gerne i et dialogmøde, lyder opfordringen fra fabrikschef Henrik Steffensen.

02:24 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App