Unge tager afstand fra druk

Foto: TV ØST

De 15-16-årige bytter i stigende grad vilde drukture ud med sport, spejder eller andre fritidsaktiviteter. En ny undersøgelse slår fast, at teenagere drikker mindre og begynder senere.

Der var ingen promiller i blodet da 166 unge spejdere lavede dobbelt halv stik i Vordingborg i dag
- På løb og sådan noget er der nul tolerance, der drikker vi overhovedet ikke, fortæller 16-årige Simon Clausen, som til daglig går i 9. klasse på Brejning Efterskole ved Vejle.

Men når spejderuniformen er taget af derhjemme ryger der ind imellem nogle øl og drinks ned med vennerne - det sker dog med måde.
- Hvis jeg skal sige sandheden, så drikker jeg engang hver anden måned, det er næsten ikke noget, siger Rikke Knudsen på 15 år, som går i 9. klasse i Odense.

Unge er generelt begyndt at have en kritisk distance til alkohol. Det viser en undersøgelse blandt 95 elever i 9. klasse. Druk bliver simpelthen ikke længere forbundet med modenhed, skriver Politiken.

- Det var ikke noget jeg vil gøre hver weekend. For det vil smadre min kondi, og jeg vil være træt ugen efter, konstaterer Simon Clausen.

Afstand til druk i Slagelse
Unge spejdere er ikke en gruppe særlige outsidere, når det gælder alkohol. I Slagelse mærker de samme tendens blandt de unge i kommunen.
- De taler om, at det ikke er fedt at være meget fuld, at blive grinet af og komme til at lave rigtig dumme ting, så nej, flere af dem synes ikke, det er fedt mere, siger Lone Walsøe, ungekonsulent i Misbrugscentret i Slagelse Kommune.

De nye alkoholvaner kan ifølge Lone Walsøe skyldes flere ting. For eksempel projekter, hvor forældre lave aftaler med hinanden om, hvornår deres børn må drikke, og hvor meget de må drikke:

-  Jeg tror, vi ser en effekt af de forældreaftaler, der er lavet på skolerne gennem flere år. Jeg tror også, at rygeloven gør noget faktisk, den sender nogle signaler, og så det at man ikke kan købe alkohol, når man er under 16 år, siger Lone Walsøe.

For Rikke Knudsen handler det mest om ikke at blive så fuld, at det bliver pinligt. 
- Det er vel fordi jeg førhen har set  folk, der blev så fulde, at jeg bare ikke selv ville have, at jeg skulle være sådan overfor andre mennesker, siger hun.

03:00 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App