Unge piger spiller døde eller besvimede

Unge piger falder om med vilje, og lader som om de er besvimede. Eller de ligger helt stille på sofaen og spiller døde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Unge piger falder om med vilje, og lader som om de er besvimede. Eller de ligger helt stille på sofaen og spiller døde.

Det oplever mange reddere, fortæller Thomas Reimann, som er vagtcentralchef ved Falcks Region Øst, der dækker området øst for Storebælt.

- Det sker cirka en gang om ugen, at vi ser nogen, der spiller bevidstløse, men det er ikke noget vi holder statistisk øje med. Og fornemmelsen er, at det kommer meget periodisk især forår og sommer, fortæller han til DR Nyheder.

Erfaringen er, at der især er tale om teenagepiger, som forsøger at få opmærksomhed fra omgivelserne.

- De falder enten sammen, eller spiller bevidstløse med lukkede øjne uden at reagere på, når folk kalder deres navn. Det får så forældre, venner eller veninder til at ringe 112, siger Thomas Reimann.

Vagtcentralchefen understreger, at det er korrekt af familie, forbipasserende eller venner at ringe efter hjælp, hvis de tror at en ung pige er besvimet. For det er vigtigt, at der kommer fagpersonale ud og vurderer situationen.

Redderne kan hurtigt slå fast, om der er tale om skuespil eller en rigtig besvimelse. Det er nemlig nærmest umuligt at lade være med at reagere ved såkaldt smertepåvirkning,

- Ambulancepersonalet kører knoerne hen over midterstykket af brystet eller hiver fat i kravebenet. Det er sådan  nogle steder, hvor det gør rigtig ondt, når man får fat.

- Så vågner de op. Det kræver en ekstremt god skuespiller, og man skal være på kanten til følelsesløs, for ikke at reagere på smertepåvirkningen, fortæller Thomas Reimann, som selv har været kaldt ud til flere piger, der har ladet som om, at de var besvimet.

Nogle gange kan Falck-redderen selv tage en snak med pigen på stedet, andre gange må hun køres ind på skadestuen, som kontakter forældre, psykolog eller de sociale myndigheder.

Thomas Reimann er trist over, at en del piger kommer så langt ud, at de tager ekstreme midler i brug for at få opmærksomhed. Også fordi det trækker på Falcks ressourcer at rykke ud til de falske besvimelser.

- Hver gang en ambulance kører ud til et tilfælde, hvor der ikke har være behov for den, kan der været en anden, der kan have haft brug for den. Det kan handle om liv eller død. Det kan være frustrerende for ambulancepersonalet, at man skal køre ud med udrykning og sætte sit eget og andres liv på spil og så er det én, der spiller bevidstløs, siger Thomas Reimann.


Nyhedsoverblik