Underlige alliancer mellem partierne

Du skal tænke dig rigtig godt om, inden du sætter dit kryds den 17. november. Du kan nemlig risikere, at din stemme ender et helt andet sted, end der, hvor du troede. Partierne laver alliancer på kryds af de politiske ideologier.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

To navne. To farver. To forskellige partier. I Ringsted er der indgået et politisk ægteskab, som vælgerne kan have lidt svært ved at forstå.

Kommunens to største partier, Socialdemokratiet og Venstre, har nemlig sammen med SF lavet en aftale - det parti, der får flest stemmer, får borgmesterposten. Sammen uddeler de pladserne i byrådet efter valget.

Det betyder, at selvom Venstre sammen med Dansk Folkeparti og Konservative ville fået borgerligt flertal, så er Venstre tvunget til at pege på Socialdemokratiet til borgmesterposten, hvis de får flest stemmer.

- Jeg synes, at vælgerne i Ringsted bliver snydt ved valget. En stemme på Venstre kan lige så godt være en stemme på SF. Derfor skulle Venstre have kørt det rene valg, og det er, at Venstre står frit sammen med andre borgerlige partier, siger Poul Nødgaard (DF), der er byrådskandidat i Ringsted.

Det er også noget der undrer vælgerne.

- Som udgangspunkt er jeg ikke voldsomt begejstret for det. Det underbygger ikke rigtig demokratiet, som jeg føler det må være, siger Thomas Plett Olsen fra Ringsted.

Men fra borgmesterstolen - den borgerlige del af ægteskabet - bliver aftalen mellem partierne forklaret sådan:

- Det, der må være vigtigt, er at de to største partier, der får en tredjedel af stemmerne hver, får en indflydelse på den politik, der skal føres i Ringsted Kommune, så borgerne kan genkende den. Det er det, som denne aftale sikrer, siger Niels Ulrich Hermansen (V), der er borgmester i Ringsted.


Nyhedsoverblik