Udenlandske læger til regionen

Regionens sygehuse har nu ansat 36 udenlandske speciallæger fra otte forskellige lande og forsøger at få mange flere hertil de kommende år. De seneste tre måneder har tre indiske læger forsøgt at tilpasse sig den danske sygehuskultur, men det er svært.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Rajoo Deshpande skulle vænne sig til mange ting, da han startede som læge på Næstved sygehus.

- Der er ikke ligestilling mellem ansatte i Indien, siger Rajoo Deshpande.

Derfor ville en læge og en sekretær ikke tale sammen over frokosten på den private klinik, som Rajoo Desphande driver i Indien.

Det danske sprog er dog den allerstørste udfordring for den indiske læge, men han får det altid løst, når sproget slår knuder.

- Hvis de taler engelsk, så skifter vi til engelsk, men hvis de ikke forstår det, så beder jeg om hjælp fra min sekretær, siger Rajoo Deshpande.

De tre indiske læger har nu fået dansk undervisning i fire måneder og får fortsat undervisning fem timer om ugen.

Patienterne i dag tog godt imod ham og tog sig ikke af, at han ikke taler flydende dansk. 

- Det betyder ikke noget for mig, jeg spørger bare en gang til, indtil vi forstår hinanden, sådan må det bare være, siger Lis Larsen.

- Gør det dig usikker? Nej overhovedet ikke, den anden han var fra Sverige og han var lige så svær at forstå, siger Jeanne Hansen.

Når patienten er ude af døren, er der al papirarbejdet, som Rajoo Deshpande ikke er vant til.

- Vi har ikke tid i Indien, så der er ikke så meget papirarbejde, men her er det systematisk og omhyggeligt, siger Rajoo Deshpande.

Selvom han har 25 års erfaring som reumatolog i Indien, kan han ikke kalde sig speciallæge i Danmark, derfor skal den ledende overlæge bruge mere tid på oplæring, end han havde håbet.

- Vi kan ikke bruge ham som speciallæge, men som en veluddannet og god undervisningslæge kan jeg bruge ham, siger Jan Christensen, Ledende overlæge på Reumatologisk afdeling på Næstved sygehus. 

Kulturen, sproget og det danske sundhedssystem er måske for stor en udfordring for Rajoo Deshpande.

- Ville du være kommet til Danmark, hvis du vidste, hvordan det var at være læge i Danmark? Det er et kontroversielt synspunkt og jeg vil ikke fortælle dig om det, siger  Rajoo Deshpande.

En undersøgelse af 28 indiske læger i Region Midtjylland viser, at over halvdelen ikke ville være kommet til Danmark, hvis de kendte forholdene.       

 


Nyhedsoverblik