Tvivl om Norsk spildevand (VIDEO)

Klokken halv tre natten til fredag ankom tankskibet NT Otilia til Golf terminalen i Stigsnæs på Sjælland. Skibet indeholder omkring otte millioner liter norsk spildevand, vand der er blevet solgt fra Norge til rensning i Danmark hos virksomheden Vandrens – Stignæs Industripark A/S.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Norge er vandet blevet en politisk varm kartoffel,efter TV programmet Brændpunkt på NRK afslørede, at vandet ikke indeholder de stoffer, som myndighederne har oplyst. Og at ingen rent faktisk ved, præcist hvor giftigt vandet er. Det skyldes, at der er tale om en stor pærevælding af spildevand fra forskellige rensningsanlæg i Norge, rengøringsvand fra tankskibe, samt vand der stammer fra rengøringen efter en voldsom eksplotion på et rensningsanlæg i Sløvåg i Vestnorge i maj 2006.

Efter den ulykke blev indbyggerne i området omkring værket syge. De lider i dag fortsat af blandt andet kvalme, lungebtændelse og næseblod.

Se indslaget om ulykken fra TV2 ØST herunder:
[video:flv:081218_spildevand.flv]

Kan renses i Norge
Det norske SFT - Statens forurenings tilsyn - oplyser, at vandet godt kan renses i Norge. Der er omkring 10-12 egnede rensningsværker langs norges kyst. Alligevel har man valgt at lægge rensningsopgaven i udbud til danske og tyske værker for at få opgaven hurtigt overstået. Et andet dansk vandrensningsfirma DVS i Slagelse havde tilbudt at rense vandet i Norge, men opgaven med at rense det giftige vand gik altså til firmaet i Stignæs. Det er usikkert hvilken rensingsmetode værket vil bruge, men der er muligvis tale om en fortyndning af vandet i 1 - 70 dele ferskvand og derefter en biologisk rensning, før det bliver lukket ud i Agersø Sund.

Greenpeace overvåger sagen
Hos Greenpeace følger man sagen tæt - både hos den norske og danske afdeling - for alt efter hvilke stoffer vandet indeholder, er det slet ikke sikkert, at denne rensning er nok.

- Vi afventer sagen, fordi det er endnu ikke står klart, hvad der præcist er ombord på skibene. Det er selvfølgelig kritisabelt at man i det hele taget sejler affald rundt til andre lande, som sagtens kan håndteres her i Norge. Men før vi ved præcist, hvordan det danske rensningsanlæg vil håndtere opgaven, vil vi ikke fortage os noget, siger Truls Gulowsen fra Greenpeace i Norge.


Nyhedsoverblik