Trækker op til uvejr over bestyrelsen

Det lysner for de skuffede aktionærer i Roskilde Bank. Talsmanden Ole Nielsen oplyser, at de er tæt på at have 80 procent af de stemmer, der skal til.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det trækker alvorligt op til uvejr omkring bestyrelsen i Roskilde Bank. Talsmanden for de utilfredse aktionærer Ole Nielsen oplyser, at man nu er tæt ved at have 80 procent af de stemmer, der skal til for at indkalde til en ekstraordinær generalforsamling.

- Det bliver ved med at vælte ind med henvendelser fra skuffede aktionærer, og vi er nu tæt på 80 procent af det antal stemmer, der skal til, siger Ole Nielsen til Ritzau.

De utilfredse aktionærer vil afsætte bestyrelsen med købmand Peter Müller i spidsen. Aktionærerne har tabt milliarder af kroner på Roskilde Bank, der ikke har haft ordentlig styr på processerne omkring lån til ejendomsspekulanter og byggeselskaber med tab på knap en milliard til følge.

Så sent som i marts sidste år lokkede banken med salgsbreve private til at købe aktier i banken, og der kunne lånes penge til køb af bankens aktier.

- Der er rigtig mange aktionærer, der har lånt i deres friværdi og investeret i bankaktier. Beløb på mellem en halv og en hel million kroner er ikke sjældne. Private aktionærer med aktier for en million kroner har kun 100.000 kroner tilbage. Det vil mange år ud i fremtiden dræne Roskilde og omegn for købekraft. Der vil gå år, før de private aktionærer økonomisk kommer over de store tab i Roskilde Bank, siger Ole Nielsen.

Købmand Peter Müllers dage som bestyrelsesformand i Roskilde Bank kan være talte. Selv er Peter Müller - der har siddet i bankens bestyrelse siden 1991 - nærmest som sunket i jorden.

Utallige forsøg på at træffe bestyrelsesformanden er endt resultatløst, og i bankens presseafdeling vil de ikke oplyse, hvor han kan træffes. I forbindelse med Nationalbankens redningsplanke indtil Roskilde Bank kan sælges, erkendte Peter Müller overfor Dagbladet Roskilde, at de informationer, som bestyrelsen fik om kreditsager "ikke har været korrekte eller dybtgående nok".

Han tilføjede, at bestyrelsen nok ville have sagt nej til nogle af lånene, hvis den havde fået ordentlig orientering. Kreditsager af en vis størrelse skal forelægges bestyrelsen. Men ifølge Finanstilsynet kan bestyrelsen ikke lægge ansvaret fra sig, selv om den ikke har været ordentlig informeret.

- Det kan sagtens tænkes, at en direktion ikke har givet tilstrækkelig information, men hvis medlemmerne har siddet i bestyrelsen i tre eller fem år og modtaget mangelfulde informationer, har den også selv et ansvar, siger vicedirektør i Finanstilsynet Peter Sylvest Larsen til Berlingske Tidende.

Mens bestyrelsesformanden er så godt som fraværende, vågner aktionærerne op til nye afsløringer af mulige tab.

Ifølge Berlingske er Ballerup-virksomheden RK Entreprise er gået konkurs, og blandt selskabets garanter er Roskilde Bank og Forstædernes Bank, der skulle have stillet garantier for et trecifret millionbeløb. Det er endnu for tidligt at sige, om garantierne vil blive forlangt indfriet.


Nyhedsoverblik