Toldere: Politikere gør Danmark til transitland for narko

Det er et politisk valg at gøre Danmark til en skandinavisk motorvej for narko, mener tolderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politikerne på Christiansborg har selv valgt at gøre Danmark til at transitland for narkotika til vores nordlige nabolande.

Det sker ved at nedprioritere antallet af toldere og deres udstyr samt bestemme, hvor tolderne må søge efter narkosmuglerne, mener formanden for Dansk Told og Skatteforbund, Jørn Rise.

- Det er en politisk beslutning, der gør, at Danmark i dag er et transitland for narkotika. Vi vil åbenbart hellere tage narkoen i små poser på gaderne, end i store bunder ved grænsen, siger han til Ritzau.

En tiendedel af Sverige

Den klare udmelding kommer efter, at dansk politi lå på lur efter norske hashsmuglere søndag på grund af et tip fra norsk politi. En formodet smugler blev dræbt, mens en anden blev såret. Også en fra PET's specialstyrke blev ramt af skud.

I alt har de danske toldere 265 såkaldte årsværk til at finde alt fra narkotika, truede dyr samt ulovlige kopi- og madvarer, der krydser landets grænser.

I Sverige er toldkollegerne næsten 10 gange så mange. Her har man 2500 årsværk ved grænserne, ifølge toldformanden. Samtidig har de svenske toldere deres egen kystbevogtning med både for 700 millioner kroner.

Hjemmeværnet skal hjælpe

- Vi har nedlagt toldkrydserne for fem år siden, og har i stedet en aftale med Marinehjemmeværnet. De tøffer så ud, når vi skal have assistance, men det er altså ikke i samme gear som svenskerne, fortæller Jørn Rise.

Toldernes fagforbund mener, at grænsepolemikken med EU-Kommissionen førte til den helt forkerte beslutning, hvis målet er at gøre livet svært for narkosmuglere.

- Det var en al for kategorisk beslutning af Helle Thorning, da hun sagde, at vi skulle væk fra grænsen. Nu står vi på rastepladser, men det er betydeligt lettere at tage narkosmuglerne, hvis vi står ved grænsen og laver stikprøver, siger Jørn Rise.

Det meste slipper igennem

Han mener, at 90-95 procent af narkoen slipper gennem toldernes fingre og ind i landet. Det er let at få det ind i Danmark, og langt sværere at få det videre til Sverige og Norge, og det ved smuglerne, forklarer han.

- Derfor skal vi gøre risikoen for at blive taget større, så kurererne selv begynder at trappe ned, fordi det bliver for farligt. Vi kan ikke afskaffe indsmuglingen, men vi kan gøre det væsentlig bedre, så kurererne ændrer holdning til Danmark, mener Jørn Rise.

/ritzau/


Nyhedsoverblik