Tilsyn med plejefamilier stadig dårligt

Foto: TV ØST

Selvom der har været stort fokus på de tilsynsbesøg, kommunerne skal foretage hos plejefamilierne, er der stadig meget tilbage at ønske. Ifølge Plejefamiliernes Landforening er det åbenbart, at kommunerne ikke magter at løfte opgaven.

- Det er tydeligt, at det er økonomien, der styrer det her område. Og det er åbenlyst, at kommunerne ikke kan magte den opgave det er, at føre de tilsyn, de skal. Formanden for Plejefamiliernes Landsforening, Jens Vegge Bjørck, er langt fra imponeret over kommunernes indsats på plejefamilie-området.

En undersøgelse fra Ankestyrelsen fra den 27. marts 2012 viser nemlig, at under halvdelen af de danske plejefamilier i 2011 modtog de tilsynsbesøg, de skal have. Normalt skal plejebarnet have 2 tilsynsbesøg fra den kommune, de kommer fra, og dertil skal plejefamilien have 1 kontrolbesøg årligt fra den kommune, hvor familien bor. Men det sker altså ikke.

Dertil viser undersøgelsen, at 2/3 dele af plejefamilierne i 2011 ikke har modtaget efteruddannelse i 2 dage, sådan som loven foreskriver. - Det har i årevist vist sig, at kommunerne ikke kan løfte opgaven. Sådan siger Jens Vegge Bjørck, der mener, at tilsynet bør fjernes fra kommunerne, og i stedet bør lægges i nogle lokalt forankrede centre, der er statsligt styret. - Sådan kan man samle og fastholde ekspertisen, og samtidig undgå, at økonomi og kontrolinstans blandes sammen, siger formanden for Plejefamiliernes Landsforening.

- Det er klart, at det her går ud over plejebørnene, siger formanden for Børnerådet, Lisbeth Zornig Andersen, i dag til TV2 Øst. - Jeg har selv tænkt den samme tanke, om man simpelthen bør fjerne tilsynsforpligtelsen fra kommunerne. Men hvis socialministeren kan garantere, at kommunerne kan finde en god måde, hvorpå man kan udføre disse tilsyn uden at man blander økonomi og tilsyn sammen, så er jeg tilfreds, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App