Tårnhøje elregninger

Foto: TV ØST

Historier om enorme elregninger har skabt stor debat blandt andet her på hjemmesiden. I artiklen her kan du finde nogle mulige forklaringer på et pludseligt eksploderet elforbrug.

TV2 ØST har i flere omgange fortalt om personer, der pludselig har modtaget en stor elregning med posten. Samtidig har tv-stationen modtaget flere henvendelser fra el-kunder, der har oplevet noget tilsvarende.

Derfor har TV2 ØST taget fat i flere uafhængige folk i branchen for at få deres bud på, hvordan en elregning pludselig kan skyde i vejret. De peger på flere årsager:

Fejlaflæsning på gammel måler

Et stort antal elmålere bliver lige nu skiftet ud med en nyere model. Seas-NVE alene skifter i årene her knap 400.000 elmålere ud. Det er i netop den forbindelse, at mange af de høje regninger dukker op. Den mest oplagte forklaring på det er, ifølge el-eksperterne, fejlaflæsning.

- El-kunderne kan for eksempel have glemt et nul ved aflæsningen på de gamle elmålere. Det vil så blive opdaget, når den nye måler sættes op, og standen aflæses på den, der erstattes, fortæller Troels Felskov-Lihme, som er fuldmægtig i Ankenævnet på Energiområdet. Det er til Ankenævnet, at elforbrugerne kan klage, hvis de for eksempel ikke mener, at deres regninger står mål med deres forbrug.

Ny måler er mere korrekt

- Folk bliver overraskede over, at de nye digitale målere er endnu mere præcise. Så hvis den gamle udskifte elmåler gennem årene er blevet slidt, så kan den begynde at køre langsommere.  Den har målt et mindre forbrug end det, der rent faktisk løber igennem huset – og elregningen vil derfor være større, når den nye måler sættes på, siger Troels Felskov-Lihme.

De nye digitale målinger er nemlig ifølge flere undersøgelser endnu mere korrekte end de mekaniske. Men selv på de mekaniske ses der sjældent egentlige fejl. Hvis de ikke fungerer korrekt, vil de næsten altid køre for langsomt og derved måle et mindre forbrug end det reelle.

Det skjulte elforbrug

Det er ikke kun ved skiftet fra en elmåler til en anden, at en enorm regning kan opstå. Der er også flere andre årsager til, at et elforbrug pludseligt kan skyde i vejret.

- Vi ser sager, hvor folk klaget over en stor elregning, hvor det så viser sig, at det er en fejl i en intern installation, der ligger bag. Hvis det er tilfældet eller et defekt apparat står og suger strøm, så er det altså kunden selv, der hæfter for det elforbrug, forklarer Troels Felskov-Lihme fra Ankenævnet på Energiområdet.

Derudover er der flere elektriske apparater, som bruger, hvad der kan virke, som uforholdsmæssigt meget strøm. Eksempel sluger elvarme generelt meget strøm til sig. Og det kan give en stor ekstra-regning, hvis man ved en fejl for eksempel har elvarmen i gulvet tændt sommeren igennem.

Hvad kan du gøre?

Hvis du vil undersøge om nogle af dine el-apparater bruger for meget strøm, så kan du låne en elmåler på mange biblioteker eller hos din el-udbyder.

Hvis du ikke mener, at din elregning er korrekt, så kan du klage til Ankenævnet på Energiområdet ved at følge linket her:

http://www.energianke.dk/vil-du-klage/

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App