Sygdom truer skovene

En aggressiv sygdom truer de danske skove. Sygdommen hedder phytophthora og angriber rødderne og barken på blandt andet bøg, ahorn og ask. Flere steder her i regionen er der mistanke om, at sygdomen findes. Blandt andet på Nordfalster har man fundet spor af den. I følge Dansk Skovforening kan det ende i en katastrofe.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

- Det er en sygdom, der er lumsk, for lige pludselig kommer den og slår meget meget hårdt.

Så kontant er udmeldingen fra Dansk Skovforeningen, der repræsenterer de store danske skovbrug. Blandt andet på Nordfalster er der fundet spor af phytophthora, der er mikroorganismer, som angriber mange forskellige træsorter. Indtil nu er der ingen dansk forskning, der viser, hvor stort problemet er. Men ifølge Dansk Skovforeningen kan sygdommen blive katastrofal.

- Det kan komme til at koste 20.000 kroner per hektar, og hvis vi skal komme med et realistisk bud på en katastrofe, så er det et par hundrede millioner kroner, det kan koste inden for få år, hvis sygdommen slår til i Danmark, siger Martin Einfeldt, der er informationschef i Dansk Skovforening.

Blandt andet I Storbritannien er der store problemer med phytophthora. Her har man fundet sygdommen 67 steder og har derfor fældet flere hundredtusinde træer. I Miljøministeriet er de allerede opmærksomme på sygdommen.

- Der er allerede flere initiativer i gang i både EU- og nordisk sammenhæng. De skal se på, hvordan sygdommen breder sig og komme med bud på, hvordan man bremser den. Flere af dem skal afrapportere inden årsskiftet, så derfor forventer jeg, at vi snart har et mere konkret billede af, hvor stort problemet reelt er, siger Miljøminister Ida Auken (SF) til TV2 ØST.

Men hos Dansk Skovforening mener de, at politikerne handler alt for langsomt.

- Det går ikke hurtig nok. Vi kan sagtens komme i gang med at overvåge, hvor det er ude i de danske skove, mens det her udvalg arbejder. Det er der ikke nogen, der undersøger lige nu, for det er der ikke penge til, siger Marin Einfeldt.

 


Nyhedsoverblik