Svineinfluenza kan vende styrket tilbage

Dødstallet for svineinfluenzaen i 2009 er langt større end hidtil oplyst, og det undrer ikke dansk professor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dødstallene for den svineinfluenza, der ramte verden i 2009, er betydeligt højere end hidtil antaget. Et nyt studie anslår, at 284.500 mennesker mistede livet til influenzaen med det officielle navn H1N1.

Den hidtidige opgørelse fra Verdenssundhedsorganisationen WHO har sat dødstallet til 18.500.

Ifølge professor Lone Simonsen, der forsker i epidemier ved George Washington University's School of Public Health, er det ikke nogen overraskelse, at dødstallet har været groft undervurderet.

- Globalt set tror jeg, at det er nogenlunde rigtigt, det de har fundet frem til, siger hun.

Professoren understreger, at der er stor usikkerhed forbundet med de nye tal. Men at det tidligere officielle tal på 18.500 døde er alt for lavt, er der ingen tvivl om. Det er nemlig opgjort ud fra antallet af tilfælde, der er bekræftet ved laboratorietest.

For Danmark er de officielle dødstal sandsynligvis retvisende, mener Lone Simonsen. 30 danskere mistede livet til influenzaen, da den hærgede i 2009.

- I Danmark og andre rige lande har man nok fået fat i de fleste tilfælde i laboratorierne. Problemet er de lande, hvor befolkningen ikke har så god adgang til sundhedspleje og laboratorier, forklarer professoren.

Hun advarer mod at undervurdere truslen fra pandemier, altså verdensomspændende epidemier.

- Folk skal være meget nervøse, når der kommer en pandemi. I 1918 døde en procent af alle mennesker i hele verden af influenza, siger Lone Simonsen.

- Det er ikke ligesom med sæsoninfluenza, hvor det er de ældre, der dør. Det er de unge, der dør, og det er et ret alvorligt antal uventede dødsfald.

 

Hun forklarer, at influenzavirus aldrig uddør, men blot ændrer sig. Senere angreb fra influenzaen kan godt være værre end den første bølge.

For eksempel ramte svineinfluenzaen ikke Storbritannien så hårdt i 2009, men til gengæld vendte den tilbage med fornyet styrke i vinteren 2010-11.

De nye dødstal fremgår af en rapport, som tirsdag blev offentliggjort i det ansete tidsskrift Lancet Infectious Diseases. Forskere fra USA's Center for Kontrol og Forebyggelse af Sygdomme står i spidsen for rapporten.

Lone Simonsen, der har arbejdet i USA i 26 år, er medforfatter på en videnskabelig kommentar til rapporten.

Hun tilføjer, at rapporten ikke er det sidste ord i forhold til at finde frem til et mere retvisende antal ofre for influenzaen, men et vigtigt første skridt på vejen.

/ritzau/


Nyhedsoverblik