Sund mad i institutionen

Kalundborg er landets fedeste by. Men der er også dem, der forsøger at ændre den statistik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Kalundborg Kommune vejer mere end halvdelen af bebeoerne for meget, og mere end hver femte er svært overvægtig.
Det gør Kalundborg til Danmarks fedeste by.

Men i køkkenet i Børnehusene på Herredsåsen bruger de ikke "rigeligt smør". De har deres eget mantra.

- Masser af grøntsager, siger Ernæringsassistent Tina Schiøtt.

Køkkenpersonalet har nemlig taget en beslutning, og har bestemt, at børnene i deres institutioner ikke skal vokse op og blive en del af statistikken.

- Det er i hvert fald ikke her det sker, siger Tina Schiøtt, og fortsætter.

- Vi synes vi giver børnene den bedste start ved at give dem noget god mad.

Så tomatsaucen består ikke bare af tomatsauce. Den er proppet med blendede grøntsager. Og det går igen i alle retterne. Faktisk i så høj grad, at der næsten er gået sport i det.

- Det kommer ind i maden. Der kan være æbler i brødet, eller hvor vi nu kan komme det ind. Vi sørger for, at der er frugt og grønt, siger Tina Schiøtt.

- Jo flere grøntsager vi kan proppe i uden at børnene ser det, jo flere får de. Og de spiser det, siger hun.

Og noget tyder på, at køkkendamerne har fat i noget rigtigt. For de lykkes med ting, der ikke kan lade sig gøre på hjemmefronten.

- Nogle gange når vi får at vide fra forældrene, at de ikke kan lide det og det, så spiser de det rent faktisk her, siger Annika Larsen, der er pædagog på stedet.

- Vi kan få dem til at spise champignoner, broccoli, rosenkål og blomkål. Jamen alt, siger Tina schiøtt.

Hun og kollegaerne nyder at lave maden selv, frem for at bruge færdigmad. Men i Børnehusene på Herredsåsen mener de også, at alle har et ansvar for at få byen på den slanke linje.

- De gode kostvaner grundlægges når man er helt lille, og derfor må vi tage et ansvar i vuggestuer og børnehaverm, siger Rikke Skude Ravnholdt, der er områdeleder i de tre institutioner, som køkkenet laver mad til.

Men før kalundborg endegyldigt kan slippe af med den tvivlsomme titel som Danmarks fedeste by, skal pædagogerne nok også lære, at droppe sukkeret i kaffen.

- Men dem forsøger vi også at opdrage lidt på, griner Tina Schiøtt.

 


Nyhedsoverblik