Strømfråds

Det kan godt være, at vi danskere er blevet gode til at skrue ned for el-forbruget til daglig, men når vi tager i sommerhus, så glemmer vi at spare på strømmen. Se her hvordan du slipper for den høje el-regning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er langt fra datidens das i haven til nutidens sommerhus. Et sommer anno 2008 er mere et fritidshus. Et sted man ikke kun bruger om sommeren, men også i weekender og andre ferier.

Men det er ikke sikkert, at sommerhuset er klar til at blive brugt udenfor sommersæsonen. Her kan du se, hvordan du kan forhindre din el-regning i at flygte til skyerne.

  • Aflæs altid el- og vandmåler ved ankomst og afrejse. Så får du et godt overblik over sommerhusets energi- og vandforbrug.
      
  • Undlad at skrue op og ned på radiatorerne. Indstil én gang for alle og lad termostaterne klare justeringen. Tænd alle radiatorer i hvert rum. Du sparer ikke noget ved at lade én klare opvarmningen alene.
      
  • Indstil elvandvarmeren til en temperatur på mellem 55 og 60oC. Sluk kun for den, når sommerhuset forlades i mere end 5 døgn. Sluk altid nogle timer før afrejse, så den gratis eftervarme udnyttes.
      
  • Send ikke gamle hårde hvidevarer på "pension" i sommerhuset. De bruger ofte for meget energi.
      
  • Lån en elmåler på biblioteket og tjek, hvor meget energi apparaterne i sommerhuset bruger. Hvis du måler på køleskabet, skal det være indstillet til en temperatur på +5oC. Fryseren skal have en temperatur på -18oC.
      
  • Sørg for god ventilation i sommerhuset. Manglende ventilation kan give skimmel og råd. Åbn alle indvendige døre, så luften kan cirkulere. Hvis huset har brændeovn, kan du også lade spjældet stå åbent.
      
  • Installer en luft til luft-varmepumpe til at holde huset frostfrit i stedet for elradiatorer. Luft til luft-varmepumpe bruger op til 50% mindre energi end elradiatorer. Hver gang der sendes 1 kWh ind i anlægget, kommer der 3-4 kWh ud igen i form af varme. 
      
  • Installer fjernbetjening af sommerhusets opvarmningsanlæg. 
     
  • Hvis du overvejer at købe et sommerhus på over 50 kvadratmeter, skal sælgeren fremlægge en energimærkning. Det er din sikkerhed for, at husets energiforhold er i orden. Fra 1. januar 2007 skal sommerhuse energimærkes, hvis de lejes ud til den samme lejer i mere end 2 måneder ad gangen.

kilde: www.seas-nve.dk


Nyhedsoverblik