Det vi har sammen

Storken uddød i Danmark

Foto: TV ØST

Der er ikke længere storkereder i Danmark. Landbruget er blevet for ensformigt og uden fugls føde, lyder forklaringen fra ornitologerne.

Den folkekære flyver har forladt et af sine fædrene lande.

2007 blev det foreløbig sidste år med vilde, hvide storke i den danske natur. Frem til 2000 blev der årligt udruget vilde storkeunger i Danmark, men siden da har man ikke hvert år kunnet se storkeunger her i landet.

- Vi må konstatere, at der i 2008 ikke er nogen storke af vild proveniens i de danske storkereder. Så jeg vil i år erklære den oprindelige danske storkebestand for uddød, siger Hans Skov, der er Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) storkeekspert.

Storke i vores nabolande
I mere end tre årtier har han fulgt afviklingen af den danske storkebestand, der i 1970 talte 40 par.
Storkebestanden i Danmark toppede midt i 1800-tallet med op imod 10.000 ynglepar.

I samme moment har Hans Skov noteret, at den hvide stork trives i de fleste af vores nabolande i en grad, så den samlede bestand i verden er vokset til flere end 165.000 par.

- Mens vi her i landet har sagt farvel til de oprindelige storke, kan vi opleve storkerekorder bare 48 kilometer syd for den dansk-tyske grænse.

Landbruget får skylden

I landsbyen Bergenhusen er der i år 18 par storke på rederne. Og der er beboede storkereder i Holzacker og ved Schafflund blot 10 kilometer syd for den dansk-tyske grænse, siger Hans Skov.

- Forklaringen er enkel og lige til. Landbruget syd for Danmark bliver drevet langt mere ekstensivt og storkevenligt med vedvarende græsarealer, høslet og kreaturer i det fri, end det er tilfældet i det danske industrilandbrug.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App