To store hvaler spottet i Holbæk Fjord

Mindst to hvaler er set ud for Hørby Havn i Holbæk Fjord. Det kan være enten finhvaler eller vågehvaler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En gruppe fiskere på kajen i Hørby Havn så fredag morgen to større hvaler cirka 500 meter fra kysten i Holbæk Fjord, altså dybt inde i Isefjorden på det nordvestlige Sjælland.

Der er angiveligt ikke tale om marsvin, og derfor gætter vildtkonsulent Hans-Henrik Erhvardi fra Naturstyrelsen på Vestsjælland på, at der er tale om vågehvaler eller finhvaler.

- Hvalernes blåst kunne ses inde på land og var cirka en meter høje, og der er tale om store dyr, når de puste så meget ud af åndehullet bag på hovedet, siger Hans-Henrik Erhardi.

- Vi har ikke set billeder endnu, og vi kender ikke deres nøjagtige længde, og derfor er det bedste bud, at det er finhvaler eller vågehvaler, siger han.

De store hvaler befinder sig normalt på dybt vandt i jagten på fisk. Men om vinteren søger store stimer sild ind mod kysten, og derfor kan de være smuttet ind i fjordens vand i jagten på føde.

Fjorden er nogle steder kun mellem tre og fem meter dyb. Derfor er der også en stor risiko for, at de går på grund, når de tumler rundt efter mad.

- Vi håber selvfølgelig, at de tager en tur inde i fjorden og så selv finder ud. Men jeg frygter selvfølgelig, at de rammer land.

- De skal helst ikke stresses, så vi opfordrer folk til at holde sig væk fra dem i både og kajakker, hvis de ser dem, siger Hans-Henrik Erhardi.

Hvis hvalerne går på grund, så opfordrer han også folk til at holde sig væk.

- Det er flotte dyr og spændende at se, men man skal ikke kravle rundt på dem eller gå for tæt på dem, siger han.

/ritzau/

Fakta om hvalerne

Vågehvalen

Den voksne vågehval er mellem syv og ti meter lang og vejer mellem fem og ti ton.

Vågehvalen er en slank hval med et meget spidst hoved. Den halefinne er forholdsvis bred og kan udgøre en fjerdedel af dens samlede længde.

Som regel danner vågehvalerne kun små flokke på max tre dyr, og kun når de skaffer føde, kan de ses i større samlinger.

Udbredelsen af vågehvalen er primært hele Nordatlanten. Om sommeren er langt de fleste dog flyttet mod nord til arktiske havområder, mens de om vinteren søger mere sydligt.

Finhvalen

Ligesom vågehvalen er finhvalen en stor slank hval med en lav rygfinne.

Den er dog en del længere end vågehvalen, da de voksne dyr er mellem 17 og 24 meter lange. Finhvalen er verdens næst længste dyreart.

Allerede som nyfødte fylder finhvalen i havet, da de er over seks meter lange og vejer omkring to tons.

Finhvalen optræder blandt andet i Nordøstatlanten, og den har også flere gange tidligere vist sig i de danske farvande.

Flokkene består som regel af tre til syv dyr.

Kilde: Carl C. Kinze – hvaler.dk

Hvis man selv spotter en hval, skal man registrere fundet på hvaler.dk. Her kan der også læses mere om gæsterne i Holbæk Fjord.

 

 


Nyhedsoverblik