Stier drukner

Mange danske stier er mudrede og oversvømmede, blandt andet fordi de ikke bliver vedligeholdt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er især stier langs søer, vandløb og fjorde, den er gal med. En gennemgang, som DR Sjælland har foretaget, viser, at der i lange perioder af året er oversvømmelser i bl.a. Ringsted Ådal, ved Søndersø i Maribo, ved Maglesø nær Ugerløse, i Herlufsholmskoven i Næstved og ved Tuel Sø ved Sorø.

Tuel Sø-stien er 7,6 kilometer lang, men så plaget af vand og mudder, at den lokale løbeklub helt har opgivet at bruge den.

- Nogle steder står der 10-15 centimeter vand, konstaterer formand for PGI Motion Allan Nygaard.

Også Sjællandsleden, som er en officiel vandrerute og blandt andet markedsføres i udlandet, er på visse strækninger særdeles våd. Det gælder for eksempel ved Basnæs syd for Næstved.

- Vi er jo glade for, at myndighederne hjælper med at etablere nye stier i den danske natur, siger Tage Johannessen, der i mange år har været turleder for Dansk Vandrelaug.

- Men det er som om, at de tit glemmer at følge op.

Han peger på, at stier kræver vedligeholdelse. Ellers har de det med at forsumpe.

Det bekræfter man i Sorø. Her har Stiftelsen Sorø Akademi i samarbejde med kommunen og lokale foreninger haft succes med at renovere stien rundt om Sorø Sø, sådan at den i dag er farbar stort set hele året. Det bliver den dog ikke ved med at være, fastslår stiftelsens direktør Jens Kristian Poulsen:

- Vi regner med, at stien skal renoveres minimum hvert 10. år, siger han.

Generelt kniber det dog med at skaffe ressourcer til den slags projekter. Det erkender Lone Wind, der er byplanlægger i Slagelse Kommune og repræsenterer kommunerne i et forum i Region Sjælland, hvor man drøfter områdets stisystemer.

- Man er velkommen til at henvende sig til os, hvis der er en sti, der er oversvømmet. Men vi har ikke ret mange penge til den slags, så man skal ikke forvente, at vi rykker ud fra den ene dag til den anden, siger Lone Wind til DR Sjælland.

Tendensen til oversvømmelser forstærkes af, at der er faldet mere nedbør i Danmark i de senere år. Siden starten af 1980'erne er de årlige nedbørsmængder vokset med omkring 50 millimeter.

I tøbrudsperioder som den, der er nu, er problemet særligt stort, men mange steder er oversvømmelserne mere eller mindre permanente.


Nyhedsoverblik