Stenaldermand genskabes

I disse dage arbejder en retsantropolog og en skulptør på at genskabe ansigtet på en cirka 10.000 år gammel sjællænder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Antropologisk Laboratorium er en retsantroprolog og en skulptør ved at lægge sidste hånd på genskabelsen af ansigtet på en 10.000 år gammel sjællænder.

Kraniet blev fundet i 1960´erne i Åmosen, og nu er man ved at lægge sidste hånd på ansigtet. Det er et ansigt der, selv om det er så gammelt, ikke er særlig meget forskelligt fra de mennesker vi møder i dag.

- Jeg tror sagtens han kunne stå ved siden af os i elevatoren uden at vi ville tænke nærmere over det, siger Niels Lynnerup fra Antropologisk Laboratorium.

Stenaldermanden har dog lidt grovere træk end vi kender dem i dag.

- Det der er specielt er, at han er forholdsvis markant. I dag har folk heroppe nordpå lidt finere og slankere ansigter, der er ham her mere grov og markeret, siger historiker og skulptør Bjørn Okholm Skaarup.

Det er Kulturarvstyrelsen der har sat arbejdet i gang med at genskabe den gamle stenaldermand.

-  Vores forfædre var ikke bare skeletter det var levende mennesker. Og at få sat kød og blod på er en interessant pointe, for de lignede os jo ganske meget, siger arkæolog Anders Fischer fra Kulturarvstyrelsen.

Selv om man ikke har haft hele kraniet på stenaldermanden har man alligevel kunnet genskabe ansigtet med forholdsvis stor nøjagtighed.

- Omgivelserne omkring øjne, næse og bredden af  mund og kinderne er vi ret sikre på. Men ligepræcis hvor markeret  hagen har været og om den har været kløftet, der er vi nødt til at lave nogle antagelser, siger retsantroprolog Niels Lynnerup fra Antropologisk Laboratorium.

Når stenaldermandens ansigt er genskabt skal det udstilles på Kalundborg Museum.

 


Nyhedsoverblik