Stald skal sætte nye standarder for bæredygtighed

Den økologiske landmand Henrik Terkelsen vil gå forrest med sin nye kvægstald. Fra materialer til byggekonstruktion skal stalden være miljøvenlig.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På Glænø syd for Skælskør har den økologiske kvægproducent Henrik Terkelsen sat sig for at udvikle en ny bæredygtig stald.

- Jeg vil rigtigt gerne, hvis det kan blive et foregangsprojekt, som kan vise, at landbrug kan drives på en anden måde, som er mere bæredygtig, siger han.

Fordobling af kvægproduktion
Den økologiske landmand har brug for sin nye stald. Til næste år vil han fordoble sin kvægproduktion, der i dag er på 40 dyr om året. Og bæredygtighed er hans helt store passion.

- Det er vores højhellige mål at bruge så lidt materialer som muligt til staldprojektet, fortæller han.

I dag lagde han og sine tre skov- og teknikpraktikanter fra Nødebo Skovskole sidste hånd på bearbejdningen af det træ, stalden skal bygges af. 

- Vi er lærer rigtigt meget nyt, som vi ikke lærer i skolen. Vi lærer særligt meget om, hvad kvægproduktionen går ud på, fortæller Sandra Hintze, der er én af praktikanterne.

Materialer, transport og konstruktion
På tre punkter er den nye stald særlig miljøvenlig. For det første er byggematerialet træ CO2-neutralt.

- Mens træet gror, optager det CO2, men så er det klart, så bruger man noget CO2, når man skal bearbejde det og skære det op, som vi gør. På den måde bliver det CO2-neutralt, fortæller den bæredygtige landmand.

For det andet er træet fældet i den lokale skov og er blot blevet transporteret 800 meter.

Det tredje miljøvenlige tiltag er, at Henrik Terkelsen har designet en bygningskonstruktion, der bruger så lidt træ som overhovedet muligt.

Han regner med at kunne slå dørene op for sin nye bæredygtige stald til november næste år.


Nyhedsoverblik