Sprut koster stadig liv i trafikken

Selvom vi hader spritkørsel, så er sprit stadig involveret i mange alvorlige trafikulykker.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Julefrokostsæsonen er på vej mod den heftige slutspurt, og det rejser nok engang dilemmaet om, hvordan man kommer fra a til b i mere eller mindre beruset tilstand.

Men hvor det tidligere var acceptabelt at forsøge at liste branderten hjem i bilen, så tager danskerne i dag klar afstand fra spritkørsel.

Det viser en ny undersøgelse, Epinion har lavet for Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden. Her svarer hele 98 procent af de 1010 adspurgte danskere, at spritkørsel er uacceptabelt.

Vi hader spritkørsel

Resultaterne glæder Rådet for Sikker Trafik, der har registreret en holdningsændring på området.

- Vi kan se i de målinger, vi laver hvert år, at det går den rigtige vej, konstaterer projektleder Michelle Laviolette.

- Folk bliver mere og mere opmærksomme på, om dem, de er sammen med, er for fulde til at køre hjem, og flere og flere svarer, at de er parat til at gribe ind.

Selv om antallet af dræbte og tilskadekommende i spritulykker er faldet over de seneste ti år, skyldes hver fjerde trafikdrab fortsat spiritus.

Mange dør i spritulykker

- Der er stadig en masse, der dør i spritulykker, så der er en ærgerlig dobbelthed. Der er en konflikt mellem holdninger og handlinger, som vi er nødt til at gå ind og arbejde med, konstaterer Michelle Laviolette.

I takt med holdningsændringen er udbredelsen af spritbilisme er voldsomt reduceret, konstaterer seniorforsker Inger Marie Bernhoft fra DTU Transport.

Hun henviser til to store undersøgelser fra henholdsvis midten af 1980'erne og 2010, som viser at forekomsten af spritbilister er halveret i den mellemliggende periode.

Ikke desto mindre kører der på en gennemsnitlig dag 10.000 spritbilister rundt på de danske veje.

Politiet skal være mere aktive

- Jeg er helt sikker på, at det er et spørgsmål om en holdningsændring. Men vi kunne godt tænke os, at politiet blev endnu mere aktive, end de er. Vi ved, at det, der betyder mest, er risikoen for at blive stoppet af politiet, siger Inger Marie Bernhoft.

Hos Rådet for Sikker Trafik er Michelle Laviolette helt enig.

- Det har en ekstremt god præventiv effekt, at politiet laver kontrol. For hvis du ikke kan forholde dig til, at du risikerer at køre dig selv eller andre ihjel, så kan du måske forholde dig til, at du risikerer at få taget kørekortet eller få en kæmpestor bøde, siger projektlederen.

Politiet har netop gennemført landsdækkende spritkontroller i forbindelse med de første weekender med julefrokoster. Her fandt man 59 spritbilister efter at have stoppet 7844 køretøjer.

/ritzau/


Nyhedsoverblik