Sorø snød kvinde for at afsløre ulovligheder

Sorø Kommune gik over stregen i jagten på social bedrager, fastslår Folketingets Ombudsmand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På et tidspunkt, hvor kommunerne udviser større og større kreativitet i jagten på sociale bedragere, bliver der nu trukket en streg i sandet, skriver Politiken torsdag. Folketingets ombudsmand har udtalt kritik i en sag, som kan få principiel betydning for, hvor langt kommunerne må gå for at afsløre socialt snyd.

- Når jeg har valgt at offentliggøre min udtalelse i sagen, så skyldes det, at jeg vurderer, at sagen kan have en betydning, der rækker længere end den konkrete sag, udtaler ombudsmand Jørgen Steen Sørensen til Politiken.

Sagen handler om en kvinde, der modtog en række ydelser på baggrund af, at hun var enlig forsørger. Efter at kommunen får et anonymt tip om, at hun har en kæreste, bliver hun indkaldt til et møde "om de sociale ydelser, du modtager og har ansøgt om". Først da hun møder op, finder hun ud af, at kommunen mistænker hende for socialt bedrageri og ikke mener, at hun er berettiget til kontanthjælp, børnetilskud, boligstøtte og friplads til daginstitutionen - og at hun skal betale tilbage for en længere periode.

Men sådan må kommunen ikke behandle sine borgere, slår ombudsmanden fast. Kommunen skulle have oplyst kvinden om, at hun var under mistanke for noget strafbart og derfor ikke havde pligt til at udtale sig. Ombudsmanden kritiserer også kommunen for, at kvinden ikke fik lov at give sin version af sagen og for at tillægge den anonyme anmeldelse for stor vægt.

Ombudsmandens afgørelse kommer, efter at der har været meget diskussion om, hvorvidt retssikkerheden er under pres, når kommunerne rykker ud mod sociale snydere. Afgørelsen vækker derfor glæde i Den Sociale Retshjælp.

- Jeg håber, at den her sag vil betyde, at kommunerne ser på, hvordan deres kontrolgrupper agerer, for de fejl, der påpeges i den konkrete sag, er helt generelle for de sager, vi ser, siger Katharina Jespersen, daglig leder af Århus Retshjælp til Politiken.

I Sorø Kommune, som den konkrete sag kommer fra, oplyser man, at kvindens sag er taget op igen, og at man har ændret sagsgangen siden, så de samme fejl i formalia ikke ville forekomme i dag.

I Kommunernes Landsforening kender formand for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget - og kommende formand - Erik Nielsen (S) ikke til ombudsmandens afgørelse, men han afviser, at kommunerne går over stregen.

- Der er forskellige holdninger til, hvor langt man må gå. Jeg hører til dem, som ikke mener, at vi skal ligge ude i krattet, men når det er sagt, så kan vi jo ikke finde os i, at borgerne tager af kassen, siger Erik Nielsen til Politiken.


Nyhedsoverblik