Soldater sendt hjem med psykiske problemer

Forsvarsministeren erkender nu, at det er et stigende problem med psykiske eftervirkninger hos hjemvendte soldater. Det skriver B.T. søndag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bataljonchef i Afghanistan, oberst Jens Lønborg, oplyser, at mellem 30 og 35 soldater er blevet sendt hjem før tid fra hold 5.

Og nu erkender forsvarsminister Søren Gade (V), at der er "et stigende problem med soldater, der vender hjem med psykiske eftervirkninger" af det ekstremt stressende liv ved fronten.

- Soldaten er måske den sidste, som opdager, at noget er galt. Derfor er det vigtigt, at de pårørende handler, hvis den hjemvendte kamp-soldat viser tegn på psykiske problemer. Granatchok eller lignende, siger Søren Gade til B.T. Søndag.

Forsvarsministeren mener ikke, at det er sikkert, at soldaten er i stand til at erkende, at den er gal. Ofte vil det være mødre eller koner - eller børnene, som opdager det.

- Derfor er det vigtigt, at vi gør meget ud at forklare de pårørende, hvor de kan henvende sig. For der er hjælp at få, siger han.

Ifølge Søren Gade er antallet af soldater med psykiske problemer et mørketal.

- Vi kan umuligt lave så finmasket et net, at ingen falder igennem. Der er jo altid tale om frivillig behandling. Vi kan ikke tvangsbehandle folk, siger han.


Nyhedsoverblik