Solcelleanlæg bliver dyrere

Regeringen vil forringe den offentlige støtte til solcelleanlæg. På solcellefabrikken i Holeby frygter man, at det vil komme til at koste arbejdspladser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fabrikken her i Holeby er vist det, man kan kalde en solstrålehistorie. Efterspørgslen på solceller er nemlig steget eksplosivt. Men det bliver der måske sat en stopper for. Regeringen vil nemlig forringe den støtte, som private får, når de investerer i solcelleanlæg. Direktøren for solcellefabrikken frygter, at det vil komme til at koste arbejdspladser.

- I værste instans så kan det jo betyde, at vi må finde et andet sted at producere, eller vi må lukke og finde på noget alternativt, siger administrerende direktør for Dansk Solenergi, Kenn H. Jensen.

Solceller er en forretning

Det har længe været en god forretning at investere i solcelleanlæg. For at gøre det attraktivt er det nemlig muligt både at afskrive investeringen og spare den energi op, som man ikke bruger med det samme. Salget af solceller er derfor steget, og det er dermed blevet dyrt for staten. Derudover er der også kommet et boom i salget af solceller fra Asien, som produceres til en meget billig penge.  

Klimaminister Martin Lidegaard har ikke ønsket at kommentere forhandlingerne over for TV2 Øst, men han oplyser i en pressemeddelse:

Vi skal sikre, at vi får mest mulig vedvarende energi for vores penge. Derfor skal vi indrette ordningerne, så der er et passende tilskud fra staten. Vi kan ikke se bort fra, at vi dag støtter solceller med mere end 160 øre per kwh, mens vind kun får omkring en femtedel i støtte. Samtidig er prisen på solcellerne raslet ned. Der kommer en tilpasning af støtteniveauet, men jeg vil arbejde for, at solceller fortsat skal være en attraktiv investering. Det vil sige, at investeringen i anlægget skal være tjent hjem inden for en overskuelig årrække.

Invitation til Holeby

På solcellefabrikken har man inviteret Klimaministeren forbi, så han kan se fabrikken. Han har dog endnu ikke svaret på invitationen.

- Jeg vil gerne få ham til at fokusere lidt på, hvad det er for nogle problemstillinger, vi egentlig står overfor. Jeg føler, at vi måske ikke er blevet hørt nok, siger Kenn H. Jensen.


Nyhedsoverblik