Socialrådgivere: Uddannelse presser svage

For stor satsning på uddannelse af ledige vil tabe de svage, fastslår socialrådgiverformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere ledige vil blive opgivet af systemet, hvis der flyttes penge fra den lidt blødere aktivering til mere reel uddannelse.

Sådan lyder advarslen fra Dansk Socialrådgiverforening, efter beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i Politiken fredag varsler flere midler til kompetencegivende uddannelse af ledige.

- Hvis man bruger pengene fra aktivering på uddannelse, så kommer der mindre aktivering. Og dem der har brug for aktivering er jo dem, der er længst fra arbejdsmarkedet, siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post.

Alt for få ledige i aktivering får ifølge Mette Frederiksen en kompetencegivende uddannelse. Og det vil regeringen lave om på. Ikke ved at afsætte flere penge, men ved at flytte dem.

Bettina Post er enig med Mette Frederiksen i, at uddannelse er vigtig. Hun mener dog, at man i erkendelse af, at midlerne ikke er ubegrænsede, bør satse på mindre uddannelser.

- Jeg synes om idéen om små kompetenceløft, der ikke koster ret meget, men som kan være lige det der skal til for nogle, siger Bettina Post, der blandt andet peger på korte kantineuddannelser og lignende, som redskaber, der kan få ledige tilbage på arbejdsmarkedet.

Ifølge hende er der en meget stor gruppe på kontanthjælp, som i dag ikke er stærke nok til at klare en egentlig uddannelse, men på den anden side er for stærke til at komme på førtidspension.

- Men hvis de får lov at gå et par år, fordi vi satser det hele på uddannelse til de, der kan klare det. Så vil vi se en stor stigning i antallet på førtidspension i løbet af et par år, siger Bettina Post.

Også Kommunernes Landsforening advarer mod, at man flytter penge fra de svageste ledige til de stærkeste.

- Vi taler om at tage fra de svageste, der er på kanten af arbejdsmarkedet, for at give til de stærkeste, således at de kan få en uddannelse, siger KL-formand, Erik Nielsen (S) til Politiken.

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kun ni procent af de ledige i aktivering er i gang med regulære uddannelsesforløb.


Nyhedsoverblik