Småbyer brander sig på brugte bøger

De gør det i Tønder, de har gjort det længe i Torup, og de er netop begyndt at gøre det i Kalundborg. Flere danske småbyer har etableret sig som bogbyer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere danske småbyer har etableret sig som bogbyer efter internationalt forbillede og forsøger nu at skabe liv i udkantsområderne ved at tiltrække litteraturinteresserede turister, skriver Information

»Vi har ikke ret meget at byde på her i Kalundborg - vi har Røsnæs Fyr, og det er sådan set det - så derfor prøver vi nu at profilere os på, at folk kan komme hertil for at få en kulturel oplevelse,« siger etnolog Kamilla Glyholt, der i maj sidste år stiftede Foreningen for Kalundborg Bogby.

En bogby er kort fortalt en mindre, ofte ensomt beliggende provinsby med en række selvstændige, samarbejdende bogsalgssteder, som sælger brugte bøger og bruger overskuddet til at arrangere litterære begivenheder for byens beboere.
I Kalundborg kommer de fleste bøger ind fra genbrugsstationen Spildopmagerne i Allerød, hvorefter frivillige fordeler bøgerne ud til de i alt 20 forskellige bogsalgssteder rundt om i Kalundborg.

»Vi har foreløbig lavet en boggade, hvor alle de forretningsdrivende har bøger stående ude. Og så har vi søgt om en hestetrailer hos kommunen, så vi kan køre rundt i hele området og sætte bøger af,« siger Kamilla Glyholt til Information.
Hun håber, at bogbyen kan være med til at bringe lidt positiv fokus på Vestsjælland.

»Vi er jo et udkantsområde, som let bliver overset. Man lukker retskredse, politikredse og sygehuse, her er ingen motorvej, og nu har man også lukket færgen fra Kalundborg til Aarhus. Vi bliver nødt til at finde noget andet at byde på, hvis der fortsat skal være en grund til at køre til Kalundborg,« siger hun.

 


Nyhedsoverblik