Slut med remme om ben og håndled (VIDEO)

Efter kritik fra blandt andet sundhedsministeren og Europarådets Torturkomité har Sikringen i Nykøbing Sjælland besluttet at stoppe med at bruge remme om ben og håndled i behandlingen af de psysisk syge. Men alternativet til remmene er værre, siger den ledende overlæge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sikringen benytter en bestemt form fiksering af de mest voldelige patienter. Den består af remme om ben og håndled, som gør, at patienten ikke kan skade sig selv, andre patienter eller personalet. Samtidig betyder fikseringen, til forskel fra sengefiksering, at patienten kan være blandt andre mennesker og modtage behandling.

- Vi bruger denne metode i behandlingen af de patienter, der ikke ved, hvad de gør. Vi oplever, at de sparker personalet, slår ud og nikker skaller, siger ledende overlæge Benedikte Volfing.

Se hele TV2 ØSTs indslag om fiksering på Sikringen herunder:
[video:flv:081125_fastspaending.flv]

Den omtalte fikseringsmetode er blevet kritiseret fra flere sider, blandt andet Sundhedsministeren, Europarådets Torturkomité og ombudsmanden. I dag modtog Region Sjælland så et brev fra ministeren, Jakob Axel Nielsen, hvor han slår fast, at metoden strider imod dansk lovgivning. I brevet står der følgende:

"Jeg er via pressen blevet opmærksom på, at Sikringsafdelingen fortsat anvender den omtalte tvangsfikseringsmetode. På den baggrund skal jeg understrege, at den anvendte tvangsfikseringsmetode er ulovlig.

Jeg skal derfor bede dig drage omsorg for, at Sikringsafdelingen ophører med anvendelsen af denne tvangsfikseringsmetode."

- Vi retter os efter sundhedsministerens opfordring, men det er ærgeligt, for jeg mener, at den metode vi benytter os af, er markant bedre end for eksempel medicinering, siger Flemming Nielsen, som er sundhedsdirektør i Region Sjælland.

- Alternativet er, at vi bliver nødt til at medicinere. Det kan gøre patienterne sløve, hvilket i sidste ende kan betyde, at vi ikke kan behandle dem, og det ser jeg som værre end den fikseringsmetode, vi bruger, siger overlæge Benedikte Volfing.

I brevet fra Sundhedsministeren står der dog også, at sagen nu ender hos Sundhedsstyrelsen, som skal vurdere hvilke metoder, der i fremtiden kan bruges i behandlingen af psykisk syge.

- Vi håber på, at der bliver lavet en lovændring, så vi kan undgå at skulle bedøve folk med medicin, siger sundhedsdirektør Flemming Nielsen.

I øjeblikket bruger Sikringen den omtalte form for fiksering i behandlingen af to patienter. Der er i alt 30 patienter på Sikringen.


Nyhedsoverblik