Slip for madordning med lægeerklæring

En lægeerklæring kan fritage børn fra den kommende madordning. Men KL mener, det kan blive en glidebane og opfordrer kommunerne til at servere specialkost.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Lille Mads tåler ikke mælk. Sofie må ikke spise gluten.

Med en lægeerklæring i hånden kan forældre i en række kommuner helt slippe for at være med i den omstridte madordning, der træder i kraft i løbet af det kommende år i alle landets daginstitutioner.

- For os er det urealistisk at lave specialkost til børn med fødevareoverfølsomhed. Og det er også urimeligt, at forældre skal betale for noget, deres barn ikke kan modtage. Derfor bliver de fritaget, hvis de kommer med en lægeerklæring, siger Mai-Britt Iversen (S), børnerådmand i Aalborg Kommune.

Men Jørn Sørensen (R), der er formand for Børne- og kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, mener kommunerne skal passe på med at fritage for mange børn fra madordningerne og kalder fritagelser et skråplan. Han opfordrer kommunerne til at servere mad, så alle børn kan spise med - også selv om de er overfølsomme over for visse fødevarer.

- Der kan selvfølgelig være nogle helt specielle tilfælde. Men helt overordnet bør vi kunne rumme alle børn. Når forældrene kan lave mad til børnene, så kan vi også, siger Jørn Sørensen til Ritzau.

Han frygter, at madordningen kan blive undermineret, hvis mange forældre kræver fritagelse på grund af særlige kostvaner og måske ligefrem spekulerer i at blive fritaget fra madordningen med en lægeerklæring.

- Så er der måske nogle, der tænker i, hvordan de kan undgå at betale, og så handler det måske mere om pengepungen end helbredet, og det skal vi undgå, siger Jørn Sørensen.

Til det siger Mai-Britt Iversen:

- Vi må have så meget tiltro til lægestanden, at de kun udskriver velbegrundede lægeerklæringer.

Ifølge loven er det op til hver enkelt kommune at afgøre, hvor meget specialkost, de vil tilbyde og hvornår en lægeerklæring giver fritagelse fra at betale for den obligatoriske madordning.

I Københavns Kommune tager institutioner, der får mad udefra, hensyn til vegetarer og muslimske børn, mens forældre til børn med fødevareoverfølsomhed bliver undtaget. På de institutioner, der selv producerer maden, bliver det op til hvert enkelt sted at vurdere, hvor meget specialkost, de eventuelt kan producere.

- Lige nu kan vi ikke vide, hvor mange forældre, der ønsker fritagelse fra ordningen. Det kommer vi først til at se, når vi kommer i gang, men hvis lægerne mener, at børnene bliver syge af at spise den mad, der serveres, så er det en lægelig afgørelse, som vi ikke vil blande os i, siger Kristina Sloth, afdelingsleder i Mad og Måltid i Børne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune.

I Odense skal langt de fleste institutioner selv lave maden, og Finn Etzerodt, administrationschef i Børne- og ungeforvaltningen vurderer, at institutionerne vil strække sig langt for at få alle børn med i madordningen.

- Der er endnu ikke taget en principbeslutning om det. Men udgangspunktet er, at alle skal have et sundt frokostmåltid, og vi vil forsøge at finde praktiske løsninger i samarbejde med forældrene, så vidt det er muligt, siger Finn Etzerodt.

Loven om madordninger giver ikke tilladelse til at undtage børn fra madordningen af religiøse grunde - for eksempel muslimer, der ikke spiser svinekød, men kommunerne vil lave særlig kost, der tager hensyn til dem. Heller ikke børn, der er vegetarer eller veganere kan blive fritaget fra madordningen.

/ritzau/


Nyhedsoverblik