Slagteriarbejdere slagter hinanden

Det er ikke kun svin, der får kniven på de danske slagterier. De ansatte slagter også hinanden verbalt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

      Mellem blod, hvide fliser og blå hårnet sladrer de ansatte og spreder rygter mere end på andre arbejdspladser.

      Det afslører den ny undersøgelse af de danske arbejdspladser fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ifølge Avisen.dk.

      Tallene viser, at der er dobbelt så meget skidtsnak - sladder, rygter og hån - som på en gennemsnitlig arbejdsplads. 15 procent af slagteriarbejderne er udsat for det. På den gennemsnitlige danske arbejdsplads er det 7 procent. Samtidig er slagteriarbejderne dem, der er mindst tilfredse med deres arbejde, viser undersøgelsen.

      Slagteriarbejderne på Danish Crown i Ringsted er ikke overraskede over, at have rekorden i skidtsnak.

      "Man afhænger af hinandens præstationer, og båndet kører i højt tempo," forklarer Michael Christensen om de akkordaftaler, der bestemmer lønnen på slagterierne. Han har været 20 år på slagteriet i Ringsted.

      Slagteriarbejdere får ikke timeløn, som de fleste andre. Her aflønnes de ansatte efter, hvor meget "gruppen" ved båndet laver. Tempoet skal være højt for at hive en god løn hjem.

      "Meget mobning foregår i det skjulte. Folk bagtaler hinanden og snakker om, at "den og den er kraftedeme for sløv," fortæller Michael Christensen.

      Fællestillidsrepræsentant for de 1.100 ansatte Torben Lyngsø forklarer, at ledelsen i Danish Crown og de tillidsvalgte gør meget for at få nedbragt skidtsnakken.

      "Skidtsnak fører kun til noget dårligt. Det smitter og gør arbejdsmiljøet dårligt, så ingen har lyst til at være der," påpeger han.

      Igennem årene er flere ansatte blevet fyret, fordi de ikke har stoppet med at mobbe kollegaer. Og det skridt har de også måtte ty til på Danish Crown i Herning.

      Her har fabrikschef Kaj Meldgård følt sig nødt til at afskedige en håndfuld medarbejdere, efter han for nogle år siden blev klar over, hvor meget skidtsnak der var på slagteriet.

      Han har allerede fået has med en del af problemet. Hans motto er, at medarbejderne skal tale åbent om det. "Vi skal have tvisten på disken," som han siger.

      Og det er en god idé at tale åbent om det, mener Helle Rabøl Hansen. Hun er lektor ved Aarhus Universitet og forfatter til "Grundbog mod mobning"

      "Når man skaber et fællesskab om, at "hende der er kraftedeme så træls", så er mobning noget, man kan samles om," forklarer Helle Rabøl Hansen.

      Det er naturligt at snakke om sine kollegaer. Det gør alle. Problemet er, når skidtsnakken ofte rettes mod en bestemt.

      "Der bliver et "dem og os", hvor man kan sidde og sladre. Det giver sammenhold, når man får talt en ud af fællesskabet," siger mobbeeksperten.

      Men skidtsnak har store følger for den enkelte:

      "Det skaber angst, hvis der bliver spredt historier om en. Vi kan ikke tåle at være socialt udstødt. Og gentages det, bliver vi mere syge, får oftere ondt i hovedet og maven".

      Undersøgelsen viser i øvrigt, at flere end tidligere oplever mobning, sladder, hån og vold på deres arbejdsplads. Blandt andet svarer 12 procent, at de har været udsat for mobning det seneste år.


Nyhedsoverblik